IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да застраши властта на Путин

Пандемията може да не унищожи скоро президентството му, но поставя бомба със закъснител под него

09:32 | 26.04.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хората не вярват вече толкова на руския президент. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Хората не вярват вече толкова на руския президент. Снимка: Bloomberg

Пътят на пандемията от коронавирус в Русия е подобен на този в други страни: отричането отстъпва място на страха, дори на отчаянието. Covid-19 изостри напрежението и разкри политически и икономически уязвимости, тествайки силата и легитимността на институциите, както и доверието в националното лидерство. В тази връзка пандемията едва ли би могла да дойде в по-лошо време за Кремъл, пише за Wall Street Journal Лион Ерън, директор на руските изследвания в American Enterprise Institute. 

Дните, в които самоуверената Русия изпращаше самолети с медицински материали за Италия, Сърбия и САЩ, сега изглеждат като далечно минало. Към 23 април в страната има около 58 000 потвърдени случая (увеличение от 5 000 за ден), от които 513 смъртни (дневен ръст от 57). В Америка имаше подобни цифри в края на март - близо 132 000 заразени и 1 165 мъртви.

Независимият руски медицински съюз „Алианс на лекарите” твърди, че правителството крие реалния брой инфекции, така че може би се задава по-лошо. Дори официални лица го казват. „Мога да ви кажа със сигурност, че още изобщо не сме достигнали пика [в случаите на Covid-19]“, заяви Сергей Собянин, кметът на Москва, където са повече от половината инфекции и смъртни случаи. "Ние сме в подножието на върха, дори не в средата."

Русия влезе в кризата в отслабено състояние. Най-дългата стагнация в съвременната й история - средно около 1% ръст на БВП между 2009 и 2019 г. - ерозира доходите. През третото тримесечие на 2019 г., по официални оценки, почти 18 милиона руснаци, или 12% от всички, бяха под линията на бедността, която тази година правителството определя на около 11 000 рубли на месец, или 146 долара. Повечето от бедните работеха. Руската държавна статистическа агенция Росстат съобщи миналата година, че 80% от домакинствата редовно не могат да закупят „минимален асортимент от стоки“, а 35% не могат да си позволят по два чифта обувки за всеки член на семейството.

Като допълнение към кризата е катастрофалната петролна ценова война със Саудитска арабия, в която Русия влезе в началото на март. Нито икономиката, нито рублата е вероятно да се възстановят скоро. През 2009 г., след финансовата криза, брутният вътрешен продукт на Русия се сви с почти 8% - най-големият срив сред Г-20 - и страната вероятно ще понесе най-голяма тежест при предстоящата глобална рецесия. Досега правителството обещава да отпусне на тези, „които спазват режима на самоизолация“ еднократна помощ от 4000 рубли (53 долара): половината сега и половината след премахването на карантината.

През следващите няколко месеца коронавирусната епидемия може да намали доходите с до 18%, като до 8 милиона руснаци могат да загубят работата си. Въпреки че тавана на обезщетенията за безработица бе вдигнат, той все още е само 12 130 рубли, или 161 долара. Най-малкото плащане е 1500 рубли, или малко под 20 долара. Дори тези просешки суми обаче не достигат до приблизително 25-40% от руснаците, особено в малките градове и провинцията, които са заети на пълно или непълно работно време в сивата икономика и по този начин нямат право на помощ. Като цяло, според руски експерт, десетки милиони хора ще се нуждаят от подкрепа.

Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 3
V.At.
преди 3 години
Само искам да вметна, че със същия ефект може да се напише:Коронавирусът може да застраши властта на МеркелКоронавирусът може да застраши властта на ТръмпКоронавирусът може да застраши властта на Ердоган.Коронавирусът може да застраши властта на ФандъковаКоронавирусът може да застраши доминацията на хомосапиенсМай само Си засега отърва кожата. А потенциалните възможности за отстраняване след пандемията са необятни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
русоробе немногоинтелигентен, разбери че никой тук не желае нищо лошо на русия и руснака.ние сме против руската политика на късото джудже, защото е против нас!даже като теглиш чертата май на нас поврче ни пука за мужика от колкото на теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
... и още по накрая повече продажби на Рено там отколкот у Геййропата или ги забрай у бързината тез раоти ?!? .... :)) Те че ше *** то убуу ама не щат, ей там е проблема .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Уж петрол, уж газ, уж големци,Уж безаналогови самальоти...Накрая мизерия, обезщетение за безработица между 20 и 160 долара, невъзможност да си купят минимален асортимент от стоки и по два чифта обувки на човек...Пфуууу, плюя ви и на "лидера" и на мизерията и на промитите кратуни, които обясняват колко били добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
тия за кой ли пореден път ше фалиргат и *** .... и кат го сменат ко толко ? ше сменат и Ленин у мавзолея тъкмо оня малко да си отдъхне, че бая километраж навърте вътре ..... :)) А на Меркелица, Боце, Макароната, жениха на Люксембург и прочее нема мавзолей, даже нема има место у историята за тех щот тя такиа шyшляци не зачита ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Прав/а сте. Съгласна съм с твърдението на 10. Вероятно не съм го осъзнала в пълнота, за да го подкрепя. Моят акцент в 14 е върху ситуацията в нашия двор България и желанието на другофобите да използват случая и отговорят на поръчката, дадена им от едно място, да охулват Русия и Путин НА ВСЯКА ЦЕНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Единствено 10 е прав. В нета ще ти намерим толкова и най-различни статии, та така. Вярното, безспорно е само броя на умрелите (стига и те да не са манипулирани) Ето нещо за Швеция от DW https://***.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/dw-covid-19-i-dve-fundamentalni-greshki-v-shveciia-6108700Иначе и бедните по света са все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ауу, как настръхнаха копейките, когато прочетоха цифрите, ясни и точни цифри.Факти, дарагой мyрзилaж! Не ала бала и глупости.Нали разбирате какво очаква и идолите ви и държавата бензиноколонка??!Хаха! Колкото и да съскате, квичите и скимтите, все тая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
Чудя се на ума на всички, чакащи с нетърпение краха на Русия и писали тук. Комплекси ли избивате???? Гузни ли сте? Какво ви топли това??? Вие сте цъфнали та вързали. Гледайте си собственото си дворче. Споменете вместо това топлите и всеотдайни грижи на нашето правителство на и на първия и тотален управляващ другаря Борис Борисов. Защо не пишете за него дитирамби??? Така ще покажете порочната политика на Путин. Имате ли представа как ще продължаваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Русия и България нямат толкова възрастни хора колкото Белгия, Италия........ Продължителността на живот в тези страни е над 82 години, а в русия 72. Толкова за короната. Колкото до държавата русия, на никого не му пука дали ще се разпада или разширява. В света всеки гледа собствената си кочинка, а не съседите си. Кого ще си изберат муужиците за цар не ни касае. Хората са доказали че издържат на глад и мизерия, да продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още