Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

MiFID II – предизвикателството на Европа за американския финансов сектор

Новите правила за европейския финансов сектор ще му дадат преимущество пред американския, на което САЩ ще трябва да отговорят

MiFID II – предизвикателството на Европа за американския финансов сектор

Снимка: Ройтерс

Европейските регулатори и финансови институции бяха под напрежение заради наближаването на днешния ден, когато влязоха в сила новите европейски правила, целящи да направят капиталовия пазар на континента по-привлекателен за инвестиции.

От тяхната цел, ако не и от самия начин, по който се изпълняват, биха могли да се поучат и колегите им отвъд Атлантическия океан, посочва Bloomberg.

Досега вниманието беше фокусирано върху напрегнатото и сложно въвеждане на мащабната реформа, известна като ревизираната Директива за пазарите на финансови документи, или MiFID II. Координирането й на територията на целия Европейски съюз бе огромно начинание. Европейските власти, отделните страни и финансовите институции чакаха до последния момент, за да хвърлят светлина върху важни детайли от нея и да се подготвят.

В тяхна защита обаче трябва да се отбележи, че регулаторите показаха гъвкавост – предоставиха допълнително време и показаха конструктивен подход по отношение на прилагането на новите изисквания. Въпреки това някои институции неизбежно ще се окажат в несъответствие с разпоредбите, което много вероятно ще доведе до непредумишлени последствия.

Но щом веднъж трудностите бъдат изгладени, Европа ще има една система, която ще е много по-подходяща за съвременното инвестиране, задминавайки САЩ – доскорошния лидер по отношение на усъвършенстването и прозрачността. В допълнение европейските регулатори ще разполагат и с по-широка и ясна перспектива за индустрията, което ще им помогне за осъществяването на амбицията за интегриране на европейските капиталови пазари.

Инвеститорите ще имат повече информация за цените на активите и дериватите, за естеството на таксите за фонд мениджъри и това как се изпълняват сделките. Регулаторите ще имат прецизна пазарна информация, която може да им помогне по-добре да разбират – и евентуално да избягват, подобни аномалии като резките спадове в цените на ценните книжа. 

Още по темата

За да се разбере в какво се различава европейският подход, вземете например инвестиционните проучвания. Обикновено банките и брокерите осигуряват анализи за компании и пазари на своите клиенти като част от пакет с търговски услуги, подобно на пакетите на кабелните компании за телевизия и интернет.

Това скрива цената на проучването в общата категория „търговски такси“. Също така се стимулира концентрирането на изследвания във фирми за ценни книжа, които искат да осъществят по-голям обем на търговия или да агитират за определени инвестиции. Резултатът от това е по-големи разходи и по-лошо представяне.

Според новите европейски правила проучванията трябва да се продават и начисляват отделно. Това е много нов подход – докато банките и брокерите се опитват да се съобразят с разпоредбите, фонд мениджърите преосмислят начина, по който оперират, а анализаторите се оказват принудени да се доказват. В крайна сметка обаче това може да намали разходите за търговия, да подобри качеството на проучванията и да предостави на инвеститорите по-добра картина за това как парите им се управляват.

Тази драстична промяна се отразява и на САЩ, където старите модели на инвестиционни проучвания все още доминират. Там някои институционални инвеститори, като големите държавни пенсионни фондове, настояват за същата прозрачност, която скоро е задължителна в Европа.

Но американските брокери не могат да приложат същите принципи, без да нарушат правилата, които им забраняват да взимат пари за проучвания, ако не са регистрирани като инвестиционни съветници – нещо, което носи със себе си и допълнителни отговорности. Досега американските регулатори заобикаляха проблема, обещавайки да не санкционират нарушения там, където отношение имат европейски клиенти.

Европейските амбиции обаче изискват по-добър отговор, посочва още Bloomberg. САЩ трябва да настояват за разделение на услугите. В други области като прозрачност на цените и изпълнение регулаторите трябва да обърнат повече внимание на европейския опит и да вземат най-добрите практики. Също така не бива да бъдат забавени финансовите инфраструктурни проекти в самата страна, като Механизма за консолидиран одит (Consolidated Audit Trail), чиято цел е да даде на регулаторите повече контрол върху това, което се случва на пазарите.

Европа иска да направи своите пазари най-привлекателните в света за инвеститорите и САЩ трябва да са готови да отговорят на предизвикателството, коментира Bloomberg. 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Следващата голяма тревога за Wall Street – помрачените прогнози за печалба