IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет пазарни аксиоми, на които повече не може да се разчита

Много икономически, финансови и политически „немислимости“ вече станаха факт

11:59 | 30.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Инвеститорите ще трябва да се справят с някога немислими икономически и пазарни тенденции, докато се подготвят да прецизират своите портфейли през следващата година. Докъде ще стигнат, ще зависи от пет фактора, които стават все по-малко стабилни от ден на ден, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Пазарните настроения се подобриха през последните седмици, след като търговското напрежение между Китай и САЩ се понижи, а пазарът на труда в САЩ отново надмина очакванията. Има и краткосрочни признаци за известно отлепяне от дъното на икономическия цикъл в Европа. На този фон американските борсови индекси достигнаха нови върхове, докато облигационните и валутните пазари бяха сравнително спокойни.

За да разберем дали това представяне ще се задържи в дългосрочен план, трябва да си припомним пет допускания, които са в основата на повечето дългогодишните инвестиционни подходи.

Първо, глобализацията води до разширяване на пазарите и повишена ефективност. Второ, развиващите се икономики ще продължат да настигат своите по-развити партньори, водени от тези, които преследват реформи. Трето, стабилната ликвидност ще подкрепи добре функциониращите пазари. Четвърто, ефективността на политиките в развитите пазари ще ограничи спада на световната икономика. И накрая, политиката и управлението ще подкрепят пазарните системи и глобалното върховенство на закона.

Всеки принцип е обект на значителна несигурност, която се добавя към необходимостта от преразглеждане на средносрочните инвестиционни подходи поради ускоряващите се технологични иновации, изменението на климата и демографските тенденции.

Независимо от облекчаването на търговското напрежение, далеч не е ясно, че процесът на икономическа и финансова глобализация ще продължи. Възможността за години на деглобализация - при която бариерите намаляват свободния поток на търговия и инвестиции - остава значителна. Националната политика става ориентирана все по-навътре, растежът продължава да разочарова, а неравенствата в доходите, богатството и възможностите подхранват обществената реакция.

Този процес на деглобализация ограничава възможностите за развиващите се страни да използват международната икономика, за да ускорят усилията си за развитие. Той също така увеличава риска от разстройване на финансовата система, изградена с оглед на по-дълбока трансгранична свързаност.

Във време, когато ефективността на централните банки намалява след твърде много години на прекомерно разчитане на нетрадиционните монетарни мерки, това увеличава вероятността лошата икономика да засегне политиката, а от своя страна по-обърканата политика да се отрази на икономиката. Това явление вече бе обилно илюстрирано не само в напредналите страни (напр. Brexit), но и чрез въздействието върху някои нововъзникващи икономики.

Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
така е дядя вова :))) ... а пък дубайската полиция поръчала от киберпикапите на тесла ... що не са поръчали газки ... сигурно конфликт на ценности и понятия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Западът се връща към своите корени - дивият запад.Вече не иска да живее по закони (защото вече не владее технологически, военно и политически над целият свят - дори Саркози призна, че оста на земяте вече не сочи Запад, а Изток),запада вече живее по понятия:ценнтоси, начиная от джендърские и заключая до т.н.демокрация, в която западните вождове вярват по-малко,отколкото Елцин и Горбачов в комунизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още