IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Самотата на британския премиер Тереза Мей достига нов пик

10:31 | 19.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тереза Мей става все по-самотна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей става все по-самотна. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей възнамеряваше днес да подложи на гласуване своята сделка за Brexit за трети път в Британската Камара на общините. Планът обаче няма да сработи.

Позовавайки се на съществуващо от 17-и век правило, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу отказа да подложи на ново гласуване споразумението, договорено с Европейската комисия, без изменения. Според прецедент от далечната 1604 г. парламентарните правила постановяват сходни по същество предложения да не могат да се подлагат на гласуване повече от веднъж през една и съща парламентарна сесия, напомни той.

Така вероятно и ние, журналистите, ще си спестим третата част на серията статии „Мей се провали сериозно със сделката си за Brexit". Ще отпадне и обичайният просветителски текст със заглавие от типа „А какво всъщност представлява резервният механизъм".

Така опитът на Мей да спечели мнозинството за сделката си с Brexit в третия ѝ опит се провали в зародиш, а нейната самота достига нов връх.

Сега тя може само да се надява на срещата на върха през тази седмица лидерите на ЕС да се споразумеят за удължаване на срока. Разбира се, това не е 100% сигурно, решението трябва да бъде единодушно. За да се стигне до съгласие обаче, британците би трябвало да имат най-малкото представа за това как искат да продължат в преговорите.

В подготовка на срещата на върха във вторник ще се състои среща на върха на министрите по европейските въпроси. Там ще участва и министърът по европейските по въпроси на Франция Натали Лоазо. В понеделник тя разкри пред Journal du Dimanche, че е кръстила своя котарак Brexit заради неговата нерешителност. Лоазо разказа как всяка сутрин нейният домашен любимец мяука силно и иска да излезе навън, но когато му отвори вратата, той отказва да напусне дома.

„Той ме буди всяка сутрин със своето настоятелно мяукане и иска да излезе, но когато му отворя вратата, нерешително застава на място и ме гледа мрачно. Накрая го нарекох Brexit”, разкрива 54-годишната Лоазо. Тази аналогия не говори никак добре за Тереза Мей.

И ако все пак Европа откликне на молбата на Лондон за Лондон, тя трябва да приеме нов срок за Brexit, но само преди изборите за ЕС. Всичко останало би било трудно да се предаде на гражданите на Стария континент. Доближаваме се до приемането на прословутата фраза – по-добре ужасен край, отколкото ужас без край.... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 4 години
това ви е един от генералните проблеми (извън брекзит) ... мисленето ви е замръзнало на ниво 1604-та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още