Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от миналата седмица

Търговската война се разширява, Китай сигнализира отстъпки, предстоят срещи на Макрон и Меркел с Тръмп

По-важното от миналата седмица

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне през тази седмица с Макрон и Меркел. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Преките чуждестранни инвестиции в България за първите два месеца на годината са се свили с 42% (148,3 млн. евро) до общо 204,9 млн. евро на годишна база, като за сравнение, за същия период на 2017 г. инвестициите са били в размер на 353,2 млн. евро, сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ). По предварителни данни към преките вложения през февруари са били добавени още 45,9 млн. евро, докато година по-рано увеличението беше с 256,8 млн. евро, показва статистиката на БНБ.

В средата на седмицата пък кабинетът прие по-консервативна бюджетна прогноза за следващите 3 години. Както се очакваше, прогнозата не предвижда промяна на републиканските данъци, но прави впечатление, че очакванията за икономиката са по-консервативни спрямо декемврийските очаквания на финансовото министерство. По-конкретно сега от ведомството на Владислав Горанов очакват понижаване на номиналната стойност на БВП през 2019 и 2020 г. Според приетия от кабинета документ, произведените стоки и услуги в страната ще се увеличат с 3,8% през 2019 г. (предната прогноза бе за икономически ръст от 3,9%) и с 3,7% през 2020 г. (при предишна прогноза за 3,9%)

За тази и следващата година се залага повишение на данъчните приходи, предимно от преките налози и осигуровки. Прогнозата е те да бъдат в размер на 5,8% от БВП вместо 5,5%, както се предвиждаше преди няколко месеца. Очаква се делът на ДДС спрямо БВП да достигне 9,5% през тригодишния период вместо 9,3%, както бе посочено в прогнозата през декември. Постъпленията от осигурителни вноски се очаква да бъдат 8,9% от БВП вместо 8,6%.

Платежният баланс на България излезе на плюс с 241 млн. евро през февруари. За февруари салдото по текущата сметка е положително и е в размер на 218,1 млн. евро при излишък от 244,6 млн. евро година по-рано. Текущата сметка включва вноса и износа, плащанията и постъпленията за услуги, парите, които емигрантите изпращат на свои роднини в България, както и текущите трансфери между страната и останалия свят. При излишък България се оказва нетен кредитор на останалия свят, а при дефицит – длъжник. Просрочените задължения на държавата и общините към бизнеса намаляват,  макар и бавно. Към края на март 2017 г. те са с 22 млн. лв. или 8,5% по-малко отколкото са били по същото време на 2016 г. В края на първото тримесечие на миналата година общо задълженията на централната и местната власт са в размер на 236 млн. лв. при 258 млн. лв. през март 2016 г. 60 млн. лв. са на консолидираното централно правителство, а 176 млн. лв. са задълженията на общините към фирмите, с които са сключили различни договори. Година по-рано държавата е дължала на бизнеса 75 млн. лв., а местната власт – 183,5 млн. лв. Важно е да уточним, че в задълженията на общините влизат и сумите по сметки за средствата от ЕС.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира растежът на българската икономика да се ускори тази година до 3,8 процента спрямо миналогодишния растеж от 3,6 на сто. За следващата година обаче фондът очаква известно забавяне до 3,1 процента. Това сочат данните в разпространения доклад "Световна икономическа перспектива", в който МВФ прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт ще нарасне тази и следващата година с 3,9 процента - най-силното увеличение от 2010 година. Според Фонда, който се базира на данни от Евростат, инфлацията в България тази година ще се ускори до 2,0%, а идната година - до 2,1 на сто спрямо 1,8 процента миналата година. Прогнозите за баланса по текущата сметка са той да достигне 3,0% от брутния вътрешен продукт на страната за тази година, което е доста под оценката за миналата година от 4,5%. Той ще се свие още повече до 2,3% през 2019 г. Що се отнася до безработицата, фондът очаква тя да продължи да спада, след като достигна 6,2% през миналата година. Тази година тя ще намалее с още 0,2 пр.п. и с още толкова през 2019 г.

Инвестбанк“ официално е купувачът на ТБ „Виктория“ АД, след като Синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) сключиха с нея рамков договор за едновременното прехвърляне и получаване на договорената цена на 100% от капитала на "Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик. Сега предстои провеждане на процедура пред Комисията за защита на конкуренцията за разрешаване на предстоящата концентрация. Подписването на договора с Инвестбанк с мажоритарен собственик Петя Славова е в резултат от проведена процедура за продажба на съвкупност от финансови активи по Закона за банковата несъстоятелност, която Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) откри на 29 юни 2017 г. Купувачът е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ към ТБ „Виктория“ заедно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката. В началото на ноември 2017 г. Инвестбанк и Българо-американска кредитна банка (БАКБ) подадоха обвързващи оферти за покупката на 100% от капитала на "Виктория" и изплащане на депозита на едноличния собственик към банката в размер на около 85 млн. лева. В началото на март Българската народна банка издаде предварителни одобрения по заявленията на потенциалните купувачи Българо-американска кредитна банка и на Инвестбанк за пряко придобиване на акциите на ТБ „Виктория“, като я влеят в своите структури в шестмесечен срок.

Еврозоната и Европа

Срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон не доведе до значителни резултати за реформата в еврозоната. Меркел отново се въздържа да коментира конкретните предложения, направени от Макрин. Канцлерът спомена само за "Джъмбо Съвет", в който по същество става дума за разширяване на Екофин (в който влизат министрите на финансите на страните от еврозоната) с тези на икономиката. На 19 юни кабинетите на Франция и Германия ще заседават отново, за да разработят обща линия за следващата среща на върха на ЕС.

Британската Камара на лордовете гласува в подкрепа на предложено от опозицията изменение на Договора за напускане на ЕС. То предвижда Великобритания да остане част от митническия съюз на ЕС след Brexit, на което се противопоставя министър-председателят Тереза Мей. Сега проектът се връща към долната камара. В крайна сметка и двете камари трябва да се споразумеят за обща формулировка, за да може законът да влезе в сила.

Френският парламент прие на първо четене реформата на железопътния транспорт на Еманюел Макрон. Сега законът следва да бъде обсъден в Сената. Между другото, правителството иска да намали привилегиите на служителите на държавните железници и да отвори железопътния транспорт за конкуренти. ЖП синдикатите планират нови стачки.

Германските икономически институти DIW, Ifo, IfW, IWH и RWI леко повишиха прогнозите си за растежа на икономиката на страната за тази и следващата година. В пролетния си доклад те очакват увеличение с 2,2% за текущата година и 2,0% за 2019 г. В последната си съвместна прогноза от есента те все още очакваха плюс от 2,0 и 1,8%. 

Европейската централна банка призова Deutsche Bank да симулира хипотетичното премахване на инвестиционното си банкиране. ЕЦБ не искаше да коментира темата, но Deutsche Bank потвърди посланието. Искането е било направено през януари, но не е било свързано с въпроса дали банката може да продаде или премахне инвестиционното си банкиране, без да претендира за държавни гаранции или за пари на данъкоплатците.

Италианският президент Серджo Матарела възложи на председателя на Сената Мария Каселати от партията Форца Италия да започне проучвателни разговори за създаване на правителство. Тя ще провери дали има шанс за коалиция на Движение „Пет Звезди“ с десноцентристкия съюз на „Форца Италия“ и  популистите "Северна лига".

Европейската комисия се стреми да сключи търговските споразумения с Япония и Сингапур още през следващата година. Това заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом при прехвърлянето на текстовете на договора в Съвета на министрите. Между другото споразумението с Япония включва намаляване на митата и отваряне на пазарите за услуги и обществени поръчки. Измерено според икономическите резултати на ЕС и Япония, споразумението би създало най-голямата зона за свободна търговия в света.

Споразумението със Сингапур бе разделено на две части. В допълнение към търговското споразумение ще има отделен договор за защита на инвестициите. Това се наложи след решение на Европейския съд, който се притеснява, че текстът на първоначалния договор е така създаден, че националните парламенти не могат да бъдат включени в процедурата за гласуване, въпреки че части от споразумението не попадат в обхвата на изключителната компетентност на ЕС. В допълнение към Съвета на министрите на ЕС текстовете следва да се парафират и от парламента на ЕС, както и от парламентите на Япония и Сингапур.

Европейската комисия препоръча започването на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Македония. И двете страни постигнаха напредък в реформите. Решението за започване на преговорите сега е на страните членки на ЕС.

Според доклад на Handelsblatt 27 от 28-те посланици на ЕС в Пекин (с изключение на този на Унгария) са критикували  китайските стандарти за инвестиции в строителни проекти по „новия път на коприната". Инициативата се противопоставя на „програмата на ЕС за либерализацията на търговията и измества баланса на силите в полза на субсидираните китайски компании", пише Handelsblatt, позовавайки се на писмото.

За първи път след освобождаването на обменния курс от страна на Швейцарската национална банка през януари 2015 г. стойността на швейцарския франк спадна под бившата фиксирана стойност към еврото. За едно евро трябваше да бъдат платени 1,20 франка. Чрез фиксираната минимална стойност Швейцарската централна банка искаше да предотврати дефлацията и да защити местната експортна индустрия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви провеждането на предсрочни избори на 24 юни. Първоначално президентските и парламентарните избори бяха насрочени за ноември 2019 г. С оглед на предстоящите предизвикателства, като ситуацията в съседен Ирак и Сирия, предсрочните избори са необходими, за да се ускори трансформацията в президентска система, заяви Ердоган. През миналата година турските гласоподаватели решително гласуваха в полза на такава промяна на системата, която ще влезе в сила на следващите избори.

САЩ

Все още не е ясно дали САЩ ще наложат допълнителни санкции върху Русия. Тази възможност все още се проверява, каза Белият дом. По-рано през миналата седмица постоянният посланик на САЩ в ООН Ники Хейли обяви, че Министерството на финансите скоро ще представи допълнителни санкции, но това все още не се е случило.

Според различни медийни публикации правителството на САЩ обвинява ЕС, че нарушава правилата на СТО със своите планове за данъчно облагане на дигиталните компании. Това са заявили американски представители по време на кръгла маса на ОИСР и непряко са заплашили със съдебен процес. С цифровия данък държавите членки на ЕС искат да наложат на интернет компании в Европа специален данък, за да увеличат данъчната тежест.

Доналд Тръмп е номинирал икономиста Ричард Кларида за вицепрезидент на Управителния съвет на Федералния резерв на САЩ. Кларида е професор в университета в Колумбия и съветва фонда Pimco по паричните и фискалните въпроси. Освен това адвокатът Мишел Бауман, който понастоящем отговаря за банковия надзор в Канзас, е предложен за член на управителния съвет на Фед. Сенатът все още трябва да потвърди номинациите.

Китай

Китайското правителство обяви, че ще превърне остров Хайнан в най-голямата зона за свободна търговия в страната. Наред с другото трябва да се улесни издаването на визи за чужденците и да се създаде преференциално третиране на чуждестранните инвестиции. Също така се планира „свободно търговско пристанище", с което провинцията може да приеме по-широкообхватни търговски правила, отколкото в съществуващите китайски зони за свободна търговия. 

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 6,8% на годишна база през първото тримесечие според официални данни. Това съответства на ставката от предходните две тримесечия. Китайската икономика нарасна с 6,9% през 2017 г., надминавайки официалната цел от 6,5%, отчасти благодарение на синхронизираното глобално възстановяне. Силният ръст на Китай през миналата година се реализира въпреки широкоразпространените опасения за финансови рискове в източноазиатския гигант в резултат на икономическо преструктуриране, ръководено от правителството. Втората по големина икономика в света се бори с дълговете в продължение на години, тъй като се опитва да балансира икономическата стабилност срещу потенциалния отрицателен ефект от всяко рязко забавяне.

Глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) публикува в рамките на Световната икономическа прогноза своя Global Financial Stability Report, както и фискалния мониторинг в рамките на съвместната си годишна среща със Световната банка. Между другото МВФ оценява, че световната икономика ще нарасне с 3,9% през тази и следващата година.

В рамките на търговския спор със САЩ сега и Европейският съюз също подаде официална жалба пред Световната търговска организация (СТО) за налагането на наказателни мита за алуминиеви и стоманени продукти. Понастоящем ЕС все още не е засегнат от мерките, митата бяха анулирани от правителството на САЩ до 1 май. Дали задълженията ще бъдат действително въведени, трябва да се реши през тази седмица, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с редица европейски политици, сред които и германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. През миналата седмица вече имаше среща между германския финансов министър Олаф Шолц и американския вицепрезидент Майк Пенс, в която също беше засегнат въпросът за търговските спорове.

По отношение на спора между САЩ и Китай имаше много смесени сигнали. Така например Китай конкретизира съобщението, направено по-рано, че ще отвори своя вътрешен пазар на автомобили за чуждестранни производители и по този начин ще отговори на изискванията на американците и европейците. Производителите на електрически и хибридни автомобили следва да бъдат освободени през тази година от изискването да се обединяват заедно с китайски партньор. За производителите на конвенционални автомобили това ще важи от 2022 г. След това чуждестранните инвеститори следва също да бъдат допуснати да участват в повече от две съвместни предприятия в автомобилната индустрия. Бариерите за участие в корабостроителния и космическия сектор също ще паднат през тази година.

В същото време китайското правителство обяви временни наказателни тарифи за американско зърно. Одит е разкрил, че агроиндустрията в Китай е сериозно засегната от американския дъмпингов внос. Също през миналата седмица Тръмп обвини Китай и Русия, че манипулират валутите си с девалвации. 

Междувременно цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от 2014 г. насам. Въпреки това в края на седмицата цените отново спаднаха значително, след като американският президент Тръмп критикува цените като твърде високи и обяви, че няма да ги приеме. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фали, от друга страна, заяви, че световните запаси са все още твърде високи и ще трябва да бъдат допълнително намалени преди ограничаването за добива на нефт да бъде отменено.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
4
 
5
преди 2 години
Значи заради тия ви предстоят само негативни последствия за преживяване и когато такива като мен дойдат и ви кажат истината в очите им скачате директно с цялата си омраза, която имате във вас, да не кажете после, че не сме ви казали, тази парадигма предстои да бъде заличена от лицето на Земята, мн типично триизмерни егрегори предстои да бъдат изтрити, ако се наложи това ще стане направо с хората, които ги създават, ама без въобще да се фантазирам :D Мултиизмерни космически процеси, от които в момента мн малко хора родени в този триизмерен времеви отрязък разбират :D
2
 
3
 
4
преди 2 години
Само не се заблуждавайте и на изток ще е така :D
3
 
3
 
3
преди 2 години
Ще видими на западняците мутиралите нови климатични пояси дали ще им харесат, Космосът го е предвидил специално за тях, Великият архитект на всички Вселени :D
4
 
4
 
2
преди 2 години
По-важното от миналата седмица беше, че западът или по-точно кретено-масоните лъжат постоянно и живеят добре на гърба и страданието на другите, нещо което следващите години ще се промени изцяло, а те няма да оцелеят на фона на цялостните планетарни промени.
5
 
4
 
1
преди 2 години
Още ли се занимавате с тази глупава, смешна кретено-масонска капиталистическа система на неосъзнато робство към елитите, която няма да ви донесе нищо хубаво и позитивно като колективна цивилизация на тази планета, в такава реалност?

Още от Анализи
Тръмп се присъединява към Пекин в „демонтирането“ на демокрацията в Хонконг