IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политизирането на централните банки е опасно

Ако те продължат да променят своята позиция без ясна икономическа програма и надлежен процес, резултатът може да бъде пълна ерозия на доверието

10:38 | 10.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg

Централните банкери са изложени на опасност да загубят своята независимост, тъй като правителствата ги пресират да приемат техния собствен политически дневен ред. В много случаи въпросите са навременни, прагматични и дори полезни, но когато независимостта и доверието в централните банки са поставени под риск, това важи и за държавите, които разчитат на тях, пише Дийн Търнър за Financial Times.

Ако не спрем прехвърлянето на тези политически причини в дневния ред на централните банка без надлежен процес, подлагаме на опасност нашите икономики, посочва той.

Когато вземем предвид институционалните промени, настъпили през последната година, една от най-важните беше дебатът за интеграцията на фискалната и паричната политики. Ръководителите на централните банки призоваха за увеличаване на правителствените разходи, след като започнаха да поставят под въпрос способността на собствените си инструменти за стимулиране на икономиките, особено при сценария на спад. Междувременно правителствата все по-често очакват монетарните власти да ги подкрепят в техните начинания, тъй като гледат да инвестират повече с надеждата да повишат производителността и да отговорят на нуждите на избирателите, преминали през тежко десетилетие.

Като пример за потенциалните конфликти, които предстоят, можем да помислим за парламентарните избори във Великобритания миналата година. Те бяха ясен пример за тенденцията политиците да се позовават на „вълшебни парични дървета“, когато говорят с избирателите. Начинът, по който икономическият дебат се измести към това къде да инвестираме, а не дали въобще да инвестираме, е важен. Въздействието върху Обединеното кралство ще стане ясно тази година. Мащабните инвестиция, ако приемем, че се реализират, може да доведат до рязко увеличение на разходите, подхранвайки инфлацията. Традиционният отговор на монетарната политика на това би бил повишаване на лихвите, което потенциално би отнело някои от ползите.

Дебатът за взаимодействието между паричната и фискалната политики не стихва. Не е известно дали той ще стигне до етапа, в който централните банки предоставят прясно отпечатани банкноти на потребителите и правителствата. Но има и други области, в които централните банки биха могли да използват тежестта си, за да повлияят на национални и дори международни инвестиционни планове.

Да вземем например зеленият дневен ред. Тонът на правителствата по този въпрос значително се промени през 2019 г. в много страни. Сега виждаме също така, че централните банки все повече се стремят да приемат този дневен ред и, подобно на Кристин Лагард в ЕЦБ, предлагат политики за решаването му.

Има големи очаквания към правителствата да насочат инвестициите в области, които държат сметка за климата. Това би могло да бъде чудесна възможност за стимулиране на бизнеса и иновациите, но публичният сектор не трябва да „изтласква“ частния. Централните банки могат да помогнат чрез адаптиране на регулациите, но трябва да внимават да не изкривят пазарите в други области. Освен това регулаторите не трябва да пренебрегват своята ключова роля, която е насърчаване на икономически растеж и стабилни цени в икономиката като цяло.

Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Няма такова бещо каto независим централен банкер - те всичките се номинират от парламента/президента и тяхната работа е да подпомагат политиките на този, който ги е избрал на техния пост. Тази идея за независимост е измама с цел да се заблудят масите за да вярват, че постоянната девалвация на парите, която всъщност се прави от централния банкер е за тяхно добро... Работата на централния банкер е постоянна обезценка на парите или inflation targeting както е по-модерно днес, зависими или независими разлика няма в крайния резултат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
то май тва е и целта на занятието, защото на тия oлuгофрени банкерите им беше дадена абсолютна власт, да има растеж, е видехме че нема растежи само техните джебове, растат за тва са ше им бъде отнета тая власт и айдеее приключва филма с тия ми ти "независимости" Неа такиа раоти "независим", секи шеф ше си има шеф, стаат държавни централните банки и готооо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
"Централните банкери са изложени на опасност да загубят своята независимост, .........."Всички да се успокоят . Няма никакви опасности . Независимостта отдавна е изгубена . Отдавна всичко е преминало , и съмненията , и подозренията , и съпротивата . Сега ще жънем резултатите . Оправете си тайминга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още