IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич: Западните Балкани трябва да забравят за бариерите помежду си

Единен пазар на държавите в региона ще привлече инвеститори, ще доведе до ръст на икономиката и стабилност, смята сръбският президент

17:32 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Вучич. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Александър Вучич. Снимка: Архив Ройтерс

Преди две десетилетия страните от Западните Балкани бяха разкъсани от войни, причинили смъртта на повече от 100 хил. души, а милиони напуснаха домовете си в търсене на своето бъдеще, припомня в коментар за Politico сръбският президент Александър Вучич.

Като съвременник на тези процеси той разказва как икономиката на региона е била в руини, а политиците не са имали никакво доверие помежду си и реална визия за бъдещето. Това е цената, която е платила Сърбия за своя национализъм, посочва още Вучич.

Днес бъдещето на региона е много по-позитивно – ситуацията показва, че бариерите могат да бъдат премахнати, ако има желание. В последните години и отношенията между държавите се промениха драматично – основно, защото са решили да променят курса.

„Решихме да се поучим от грешките, които направихме в миналото, да поставим на първо място своите държави и народа си“, пише още сръбският президент.

Той коментира още, че тази промяна трябва да бъде отбелязана, но работата далеч не е свършила. Днес повечето държави на Западните Балкани са обединени от амбицията да влязат в ЕС и това вече налага и нова стратегия за региона.

„Членството в ЕС не може да бъде крайна цел. Като лидери е наша отговорност да създадем възможности, които да доведат до ръст и просперитет на нашите държави“, категоричен е още Вучич.

За него свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали в рамките на Западните Балкани ще направи региона атрактивен за инвеститори. „Отделно ние сме малки играчи, но обединени сме пазар от 20 млн. души“, отбелязва още сръбският президент в своя коментар за Politico.

И въпреки че инвеститорите виждат възможност, чуждите инвестиции все още са малко в Западните Балкани.

Причината за Вучич са ограничените връзки между държавите в региона. Според него създаването на единен пазар на Западните Балкани ще удвои чуждите инвестиции до ниво от около 8-9 млрд. долара годишно. За сравнение през миналата година те са били едва 4,6 млрд. долара.

По този начин ще бъдат създадени нови работни места, а местните икономики ще стават по-конкурентни и това ще даде решение на един от най-сериозните проблеми в региона – младежката безработица. Безработните младежи на Западните Балкани са двойно повече от средното ниво за ЕС, пише още сръбският президент. Той посочва, че в Европа има осем държави, в които младежката безработица надвишава 40% - пет от тях са в Западните Балкани.

По-голямата икономическа интеграция ще помогне и за културното сближаване на хората и политически регионът ще стане по-стабилен, уверен е още Александър Вучич.

„Нещата, които ни обединяватр са по-силни от тези, които ни разделят. Ние всички искаме стабилност, икономически растеж и просперитет. Ние всички искаме да подобрим живота на хората и можем да посгигнем това с по-силно икономическо сътрудничество“, завършва сръбският президент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още