Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

За да победим популизма, ни трябват въздействащи фрази

Нуждаем се от нещо мощно, оригинално и просто, което да привлича както сърцето, така и ума

За да победим популизма, ни трябват въздействащи фрази

Снимка: Bloomberg

Докато четете това, авторите на речи по целия свят ще са се заловили да напишат думите „международен ред, основан на правила“ в речите на министрите пред Общото събрание на ООН, което се открива във вторник. Имам послание за тях: моля, не го правете. Помислете отново и намерете по-добра форма, пише за Financial Times Тимъти Гартън Аш, професор по европейски науки в Оксфордския университет и старши член на Института Хувър.

Още по темата
Тази изтъркана фраза в международния дискурс беше използвана от не по-малко от 35 оратори в първите 20 пленарни заседания на общото събрание миналата година, с леки вариации, но винаги използвайки израза „основан на правила“. Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб определи страната си като „сърцат защитник на международната система, основана на правила“. Терминът е толкова често използван във вътрешните британски правителствени документи, че си има съкращение: „МСОП“.

Аргументите срещу фразата са два: съдържателен и реторичен. Проблемът е, че като съдържание тя улавя само част от това, което трябва да защитаваме - и може би дори не най-важната.

Докато правителствата и централните банки се опитват да измъкнат световната икономика от тресавището на глобалната депресия след Covid-19, те често са хващани да „късат книгата с правила“. Това обикновено се възприема като похвала. 

Нова книга на политолога Вивиен Шмидт убедително твърди, че първата фаза на кризата в еврозоната е била значително изострена заради наблягането на строги универсални правила - това, което тя нарича „управление чрез правила и числа“. Едва когато политиците започнаха тихомълком да преосмислят правилата, настъпи по-устойчиво възстановяване.

Валутен съюз на демокрации не трябва да позволява на никой от членовете му да потъва в крайна икономическа мизерия, дори ако избягването на този резултат включва преразглеждане на едно-две правила. Фундаментални ценност или принцип имат предимство пред произволни правила, които често са плод на хаотичен бюрократичен, дипломатически и политически компромис.

Такива правила не бива да се бъркат с международното право, което британски министър наскоро заяви скандално, недомислено и неприемливо, че правителството му ще „наруши по специфичен и ограничен начин“. Международното право има много висока стойност и трябва да се поддържа. Но ако това, което разбираме под „правила“, всъщност е закон, тогава трябва да кажем закон - по-силна, по-проста и по-точна дума.

Ако се нуждаем от един всеобхватен термин, тогава по-широката концепция за „либерален международен ред“ е по-убедителна от МСОП, като покрива сама по себе си както международното право, така и всички институции и практики на международното сътрудничество, изградени в продължение на много десетилетия. Но дори тази абстрактна фраза едва ли докосва сърцата.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Очакваният бум на публичните инвестиции може да не доведе до растеж