IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започват седмицата без единна посока

Инвеститорите са в очакване на срещата на Федералния резерв в САЩ

11:22 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси не намериха единна посока в първия ден от седмицата, като инвеститорите насочват вниманието си към предстоящата среща на Федералния резерв в САЩ, обобщава CNBC.

Японският бенчмарк Nikkei 225 загуби 0,90% от стойността си до 21480,90 пункта. По-широкият показател Topix се понижи с 0,96% до 1719,97 пункта, като 32 от 33-те сектора част от индекса са на червена територия.

На настроението на инвеститорите в Токио натежа продължаващия политически скандал, в който е замесен министър-председателят на страната Шиндзо Абе заради продажба на държавни земи. Последните социологически проучвания показаха, че рейтингът на Абе се е понижил, а японският премиер дори няма да участва в срещата на Г20 в Буенос Айрес.

Въпреки добрите данни за износа на японската икономика по-голямата част от акциите на износителите, включително технологичните компании и автомобилопроизводителите, приключиха сесията оцветени в червено.

В Южна Корея измерителят Kospi се понижи с 0,76% до 2475,03 пункта. Производителите на автомобили отчетоха сериозни спадове в цената на книжата си, докато стоманопроизводителите се отличиха с придвижване във възходяща посока. Акциите на Hyundai Motor поевтиняха с 3,8%, докато тези на Posco поскъпнаха с 0,29%.

Пазарните настроения в Китай бяха напълно различни. На борсата в Хонконг индексът HangSeng се повиши макар и с минималните 0,06% до 31520,69 пункта благодарение най-вече на финансовия сектор. В континенталната част на страната показателят Shanghai Composite прибави 0,29% към стойността си до 3279,25 пункта.

Междувременно в Австралия местният измерител S&P/ASX 200 се придвижи във възходяща посока с 0,17% до 5959,43 пункта. Акциите на компаниите от енергийния сектор поскъпнаха средно с около 1,65%.

Акциите на няколко производители на дисплеи в региона поевтиняха, след като Bloomberg съобщи, че Apple разработва свои собствени екрани за първи път. Книжата на Samsung Electronics отчетоха понижение в цената си от 0,78%, а Japan Display - с 2,42%.

Широкият индекс на акциите в региона Asia Pacific (с изключение на Япония) се търгуваше по-ниско с 0,36%. Азиатските пазари и в края на миналата седмица не успяха да намерят единна посока на фона на опасенията за избухване на търговска война и новините, които излизаха от Белия дом във Вашингтон.

През тази седмица погледите на инвеститорите от целия свят се насочени към срещата на Федералния резерв. Очаква се централната банка да повиши лихвените проценти, като пазарите ще чакат и по-голяма яснота какво ще се случва до края на годината. Новият председател на Фед Джером Паул пък ще даде първата си пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още