IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обединява регулатори в банковия и застрахователния сектор

Промените включват и увеличаване на правомощия на централната банка

10:42 | 13.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Властите в Китай подготвят една от най-големите реформи на правителствения и надзорен апарат в страната, основна част от която е насочена към финансовия сектор. Преустройството, което включва сливане на банковия и застрахователен регулатор, както и предоставянето на нови правомощия на централната банка, е ключова част от дневния ред на президента Си Дзинпин и желанието му да консолидира властта на Китайската комунистическа партия, посочва агенция Ройтерс.

Дългоочакваните мерки за затягане на контрола върху банковия и застрахователния сектор на страната на обща стойност 42 трлн. долара идва на фона на опитите на властите да ограничат рисковите кредитни практики и да се намали високата корпоративна задлъжнялост.

Мярката също така идва дни след като парламентът на страната одобри с почти пълно единодушие отпадането на ограничението за броя на мандати на президента на страната. 

Според експерти основната промяна в обявените реформи е именно сливането на финансовите регулатори. „Централната банка ще се занимава с макронадзора, а слетите регулатори ще отговарят за по-конкретната част на нещата“, посочва икономистът на Commerzbank Джоу Хао.

Промените включват и създаването на бюро за управление на националните пазари, става ясно от парламентарни документи, публикувани във вторник. То ще отговаря за контрола на цените и прилагането на антимонополното законодателство, изземайки тези функции от Националната комисия а развитие и реформи, министерството на търговията и Държавния съвет.

Правителството планира и създаването на седем нови министерства – на природните ресурси, на околната среда, на справянето с извънредни ситуации, на земеделието, на културата и туризма, на ветераните, както и Национална здравна комисия.

Ръководителите на новите министерства, отдели и регулатори ще бъдат обявени преди края на годишната сесия на парламента на 20 март.

Предложените промени бяха обсъдени по-рано във вторник в парламента и се очаква да бъдат официално приети в сряда. След като това стане, кабинетът в страната ще се състои от 26 министерства и комисии. Парламентът Парламентът

Китай е една от икономиките, които са най-податливи на банкови кризи, обяви по-рано миналата седмица Банката за международни разплащания (БМР), въпреки че според Пекин кредитният риск е под контрол.

Спекулациите, че китайските власти готвят създаването на мащабен финансов регулатор се появиха още след срива на китайската фондова борса през 2015 г., причина за който отчасти се смяташе именно лошата координация между агенциите. Сливането на Китайската банкова регулаторна комисия и Китайската застрахователна регулаторна комисия цели справяне с някои от наболелите проблеми във финансовия сектор на страната като неясна отговорност и припокриване на законодателството, става ясно още от парламентарните документи.

Новият регулатор ще се отчита директно пред Държавния съвет.

Законодателните функции на старите надзорни органи ще бъдат прехвърлени на Китайската народна банка, което представлява увеличаване на правомощията ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още