IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкото работещи азиатски борси не намериха единна посока

Търговията беше по-спокойна от обикновено заради празненствата около Лунната нова година

11:31 | 16.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малкото работещи в петък азиатски фондови борси не успяха да намерят единна посока въпреки повишенията на Wall Street от четвъртък, съобщава CNBC.  

Самата търговия пък беше много по-спокойна от обикновено, тъй като Китай, Хонконг, Тайван, Южна Корея, Малайзия и Витнам почиват заради Лунната нова година.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се повиши с 1,19%, достигайки седмичен ръст от 1,58%. Компаниите за комунални услуги бяха сред най-печелившите, като акциите на Kansai Electric Power поскъпнаха с 5,89%, а на Chubu Electric Powerng - с 6,52%.

Книжата на дилъра на употребявани автомобили Idom отчетоха ръст в цената си с 2,37%, след като компанията обяви, че ще си партнира с Uber в Африка.

Акциите на производителя на бира Sapporo Holdings поевтиняха с 2,81%, след като компанията отчете спад от 16% на оперативната си печалба от 2017 г.

В същото време йената достигна нов 15-месечен връх на ниво от 105,54 йени за долар.

Важна новина за пазарите дойде от номинацията на Харухико Курода за управител на Японската централната банка за още един мандат. Кабинетът гласува и за оставането на един от неговите заместници, който е защитник на паричното облекчаване. Това е знак, че централната банка не бърза да прекрати масивната си програма от стимули.

В Австралия местният измерител S&P//ASX 200 се понижи с 0,08% до 5904,04 пункта. Акциите на минната компания South32 отчетоха спад в цената си от 5,1% въпреки силната печалба за полугодието.

„Централната банка на Австралия планира да остави лихвените проценти на техните рекордно ниски нива, като се надяваме да видим постепенно подобряване на нивото на безработица“, заяви управителят на банката Филип Лоу. Австралийският долар достигна в петък двуседмичен връх спрямо долара на ниво от 0,7969 долара. 

Борсата в Индия приключи на червена територия, а в зелено се оцветиха индексите в Пакистан, Тайланд и Шриланка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още