IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпия подарък за Тръмп – от най-големия враг

Китайският държавен глава Си Дзинпин е подарил на владетеля на Белия дом сервиз за над 16 000 долара

12:40 | 08.03.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Двамата лидери при срещата им в САЩ. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Двамата лидери при срещата им в САЩ. Снимка: архив Ройтерс

Най-скъпият подарък идва от най-големия противник. Човекът, с когото Доналд Тръмп води търговска война. Китайският държавен глава Си Дзинпин е подарил на президента на САЩ по време на срещата им в малкия крайбрежен окръг Палм Бийч порцеланов сервиз, украсен с изображение на имението Мар-о-Лаго. Стойността му: 16 250 долара.

Сервизът е един от многото подаръци, които Тръмп е получил през 2017 г., първата си година в Белия дом. Изглежда, че чуждестранни държавни гости са препълнили с подаръци дома на президента и семейството му, става ясно от списък, публикуван от Държавния департамент и цитиран от DPA. Като цяло Тръмп, съпругата му Мелания, както и синовете и дъщерите му са получили дарове за повече от 140 000 долара. Но те не са ги запазили, а, както обикновено, са ги предали на Националния архив във Вашингтон. 

Вторият по стойност подарък също е от Китай, малка, изкусно декорирана кутия. Митата, с които Америка заплашва Народната република, обаче по това време още не бяха влезли в сила. Но напрежението между двете страни вече беше налице, в края на краищата Тръмп многократно атакуваше Китай в рамките на току-що приключилата по онова време предизборна кампания. Дали Си Дзинпин се надява да успокои президента на САЩ с тези дарове? Ако това е бил планът, то той не е сработил. През миналата година Тръмп наложи мита върху половината от китайския внос.

Един от най-щедрите дарители е Саудитска Арабия. Наследникът на трона Мохамед бин Салман е връчил на Тръмп огърлица с висулка с цена 6400 долара. Жест, който показва известна оценка. Тръмп често бе критикуван, че е твърде близък до принца. Но това може и да помага на икономиката на САЩ: през миналата година Мохамед бин Салман поръча от САЩ американски самолета, ракети и амуниции за 110 млрд. долара.

Германският канцлер Ангела Меркел също се е представила подобаващо пред Тръмп и семейството му – с писалки Montblanc и хартия на стойност 5264 долара. Сдържано внимание в сравнение с това, което полският президент е донесъл във Вашингтон през 2017 г. - очевидно като опит да се пошегува с егото на Тръмп. Анджей Дуда е предал на владетеля на Белия дом фотоалбум за 850 долара. А в него са били подредени... снимки на Тръмп. Заглавието гласи „Президентът Доналд Дж. Тръмп в Ню Йорк".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Бойче, назад сте с мат'ряла.Най-скъпия подарък за Тръмп от най-големия враг А, че след срещата на дедо Дони с Ким - Северна Корея отново възстановява ядрения си полигон/космодрум?И че 2-мата руски пранкери взели от американският представител за Венецуела, че янките нямат сили за нападение у жж'унглите венецуелски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Било е за сметка на китайските данъкоплатци, на Дзинпина не му е струвало нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
QUANTUM
преди 5 години
Така се прави. А ние подарихме на Медведев мартеница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още