IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всички борси в Азия последваха доброто настроение на Wall Street

Пазарите в региона приключиха празничната седмица със смесена търговия

11:50 | 27.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите в Азия се търгуваха смесено по време на борсовата сесия в петък, ден след като индексите на Wall Street се повишиха до нови рекордни нива, предава CNBC.

В континентален Китай индексът Shanghai composite спадна с 0,08% до ниво от 3005,04 пункта, докато бенчмаркът Shenzhen component намалява с 0,68% до 10 233,77 пункта. Индексът Shenzhen composite се понижи с 0,68% до ниво от 1697,91 пункта.

Хонгконгският индекс Hang Seng от своя страна се повиши с 1,3%, след като акциите на китайския технологичен гигатнт Tencent поскъпнаха с 1,9%.

В Южна Корея бенмаркът Kospi нарасна с 0,29% до 2204,21 пункта, тъй като книжата на Samsung Electronics се търгуваха с 1,99% по-скъпо.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с понижение от 0,36% при 23 837,72 пункта, след като акциите на Fast Retailing поевтиняха с 2,01%. Индексът Topix добави 0,11% и затвори на ниво от 1733,18 пункта.

Данните за продажбите на дребно в Япония за ноември, публикувани в петък, се оказаха по-лоши от очакваното. Продажбите на дребно са спаднали с 2,1% на годишна база през ноември, показват правителствените данните.

Междувременно акциите в Австралия поскъпнаха, поради което индексът ASX 200 се повиши с 0,4% и затвори при 6821,70 пункта.

Към 11:30 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,47 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6957 щатски долара.

Неотдавна борсовият оптимизъм се повиши, след като САЩ и Китай обявиха, че са постигнали търговско споразумение от първа фаза. Очаква се двете икономики да подпишат сделката в началото на януари.

На редовен брифинг в четвъртък китайското министерство на търговията заяви, че Китай е в тясна връзка със САЩ за подписването на частичното търговско споразумение. Тези коментари бяха направени, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че сделката се „финлизира“, добавяйки, че ще бъде организирана официална церемония по подписването й с китайския лидер Си Дзинпин.

„Китай беше резервиран по отношение на търговското споразумение, изразявайки по-малко ентусиазъм от САЩ, но коментарите (от четвъртък – бел.ред.) са най-категоричното потвърждение до момента, че няма да има още едно отмятане от сделката“, заяви Кати Лийн, управителен директор на отдела по валутни стратегии в BK Asset Management.

Брок Силвърс от Adamas Asset Management от друга страна настоя за предпазливост по отношение на липсата на подробности за сделката до момента.

„Малко странно е, че имаме споразумение, което всички се опитват да отпразнуват, но никой не иска наистина да каже какво присъства в него“, казва Силвърс и добави: "Мисля, че пазарът може да продължи така за малко, можем да бъдем търпеливи... но след следващата седмица... мисля, че ще се породят някои въпроси".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още