IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано преговорите между САЩ и Китай завършиха без напредък

По време на разговорите между двете страни е имало обмяна на мнения, като според Пекин дискусията е била „конструктивна“ и „открита“

10:51 | 24.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай завършиха двудневните си преговори, очаквано без голям пробив, на фона на ново ескалиране на търговското напрежение след активирането на пореден кръг двустранни мита върху стоки за по 16 млрд. долара.

„Завършихме двудневните дискусии с колеги от Китай и обменихме гледни точки за това как да постигнем справедливост, баланс и реципрчност в икономическите отношения“, заяви говорителката на Белия дом Линдзи Уотърс, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ дискусиите са включвали „повдигането на структурни въпроси в Китай“, включително тези за интелектуалната собственост и политиката за технологични трансфери.

Преговорите продължиха, въпреки че в четвъртък в сила влязоха новият кръг от двустранни мита в размер на 25% върху стоки от двете държави на стойност по 16 млрд. долара.

Това е първият пряк диалог между Вашингтон и Пекин от началото на юни и единствен, след като през юли САЩ, а впоследствие и Китай, си въведоха двустранни налози за стоки за 34 млрд. долара.

Въпреки че новината за преговорите беше посрещната радушно от пазарите и анализаторите, скоро след това представители на администрацията във Вашингтон заявиха, че те нямат големи шансове за успех, тъй като Китай все още не е отговорил на обвиненията на САЩ за злоупотреба с интелектуална собственост и субсидии за дадени индустрии.

От своя страна в кратко изявление в петък от китайското министерство на търговията посочиха, че е имало „конструктивна“ и „открита“ размяна на мнения по търговските въпроси, като ще продължи да се поддържа връзка между двете държави с цел предприемането на следващи стъпки.

В същото време от ведомството заявиха също, че Пекин е подал оплакване пред Световната търговска организация във връзка с последния кръг американски мита. След тяхното въвеждане двете страни вече обмитяват с по-високи налози стоки за по 50 млрд. долара, като се заплашват с още ограничения, които биха засегнали по-голяма част от двустранната им търговия, заплашвайки това да се отрази и върху световния икономически растеж.

Администрацията на Доналд Тръмп е разделена по въпроса за това до каква степен трябва да продължава натискът върху Китай, въпреки че според Белия дом предимството е на страната на САЩ, тъй като китайската икономика се забавя, а настроенията на фондовите пазари помръкват.

Според изчисления на икономисти всеки 100 млрд. долара в стоки, засегнати от мита, ще доведат до свиване на световната търговия с около 0,5%.

Въпреки относителния неуспех на последния кръг от преговори бизнесът и експертите продължават да се надяват, че това ще постави началото на по-сериозни преговори в бъдеще.

Новите мита за 16 млрд. долара, инициирани от САЩ, ще се прилагат за 279 продуктови категории, включително полупроводници, пластмаса, химикали и жп оборудване, които според офиса на американския търговски представител, са се облагодетелствали от плана на Пекин „Произведено в Китай 2025“.

От своя страна в китайския списък влизат 333 продуктови категории, включващи въглища, гориво, стоманени изделия, автобуси и медицинско оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още