IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на промишлеността в Китай расте с близо 40% тази година

Производителите обаче са притиснати от високите цени на суровините

10:15 | 27.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайските промишлени компании са се справили много по-добре тази година, отколкото през 2020 г., но подобрението в печалбите им е неравномерно. Миннодобивните компании и доставчиците на суровини са спечелили от по-високите цени на суровините за сметка на производителите, съобщава Bloomberg.

За първите 11 месеца на годината промишлената печалба се е увеличила с 38% на годишна база, заяви Националното статистическо бюро в понеделник.

На месечна база обаче ръстът на печалбата се е забавил до 9% през ноември спрямо година по-рано. Това е най-бавният темп на увеличение от май насам, тъй като маржовете на някои производители са притиснати от по-високите производствени разходи.

1 1

Данните показват, че миннодобивната индустрия държи около една осма от общата печалба за 11-те месеца с ръст от 186%.

За производителите печалбата се е увеличила с 34,5% за същия период. Печалбата на автомобилните производители е спаднала с 3,4% на годишна база, а производителите на храни бележат спад на печалбата от 1,7%.

„Натискът върху разходите остава сравнително голям“, казва Джу Хун, старши статистик в националната агенция, в изявление. „Подобрението на печалбата надолу по производствената верига се нуждае от допълнителна консолидация“.

Въглищните компании и доставчиците на суров петрол са сред най-печелившите от поскъпващите суровини, като печалбата им е нараснала над 3 пъти през първите 11 месеца на тази година.

Тези ръстове са подкопали рентабилността на компаниите, използващи продуктите им, включително на производителите на електроенергия и отопление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още