Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Търсенето на газ в Азия се усеща чак в Норвегия

Първият кораб на Statoil с LNG се очаква да пристигне в Южна Корея по-късно тази седмица

Търсенето на газ в Азия се усеща чак в Норвегия

Снимка: архив Ройтерс

Все по-засиленото търсене на втечнен природен газ (LNG) в Азия черпи от източници на неочаквани места.

Страни като Китай, Южна Корея и Япония плащат големи суми в долари в замяна на течното гориво. Търсенето е толкова силно, че стига дори до Норвегия, където Statoil ASA, която обикновено изнася втечнен газ за Европа, изпрати товарен кораб още по на изток, като планира и нови доставки, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Азия получава основна част от течното гориво предимно от Австралия, включително от газовите полета на находището Gorgon край северозападното ѝ крайбрежие. Други големи доставчици са също Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Индонезия. 

Пристигането в Южна Корея на танкера Arctic Aurora по-късно през седмицата показва, че пазарът на втечнен природен газ става глобален, като все повече товари пътуват между Атлантическия и Тихоокеанския регион. За Statoil това означава шанс да получи още печалба от производството си на газ, което вече е в почти пълен капацитет. 

„Това, което наблюдаваме в Азия, са високи цени“, заяви ръководителят на отдела за природен газ към норвежката компания Педер Бьорланд, според когото обаче те не са от полза, ако компанията няма капацитет за изпращане на товари.

В миналото производителят е изпращал кораби в Малайзия, Китай, Индия и Япония, но основните му пазари остават Европа и Америка.

Освен изнасянето на своя продукция от полярното си находище, което произвежда около 40 товарни кораба гориво на година, Statoil купува и продава втечнен природен газ на пазара. Компанията е изтъргувала девет кораба суровина през всяка от последните две години, като има намерение да увеличи това количество.

По думите на Бьорланд обаче нарастващите разходи за транспорт може да намалят доходите от изпращането на товари на изток, като дори не е изключено заради тях да се превиши ценовата разлика между Европа и Азия. Той допълни, че като се има предвид и намаляващият брой кораби на разположение за доставки, регистрирането на печалби от азиатския пазар все още не е особено лесно.

Въпреки това Бьорланд смята, че търсенето в Азия увеличава цените на пазара, корелацията между които се очаква да се засили. 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

10
 
10
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Русия ще започне да доставя газ до Китай чрез нов газопровод до края на 2019 г. Това обявиха от руския държавен газов гигант "Газпром", като това е част от гигантската 400-милиардна сделка в американски долари, сключена преди години, съобщава "Франс прес".

ГАЗОПРОВОДА "СИЛАТА НА СИБИР" е свързан не само със съдбата на КИТАЙ , но и с тази на ЕВРОПА която се опитва да прояви характер в преговорите с ГАЗПРОМ.

Войната в СИРИЯ няма да спре докато не угаснат и последните ЕВРОПЕЙСКИ надежди за евтин газ от ЮЖЕН ПАРС.

КАКВО ПРАВИН НИЕ КОИТО ПЛЮХМЕ НА КЪСМЕТА СИ отказвайки строителството на ЮЖЕН ПОТОК в името на някакви имагинерни "ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ"

Знаейки какво ще се случи през 2019 година с УКРАЙНА и идващата от там РУСКА ГАЗ се мятаме като риба на сухо.

Обикаляме нещастни и наритани от "ДРУГАРЯ" Путин , ту в ТУРЦИЯ, ту в Азербайджан , ту в ГРУЗИЯ, а вчера и в АРМЕНИЯ.

ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ТЕЗИ необходими ни 3,5 млрд. куб.м газ, които употребяваме в момента получавайки ги бадева от ПРЕНОСНИ ТАКСИ??

ЕДВА ЛИ ВДИГАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ Е РЕШЕНИЕТО НА ЕДНО БЕЗУМИЕ ДА ОТКАЖЕШ ДА СТАНЕШ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА РУСКА ГАЗ, само затова защото газта е руска!

Ще платим скъпо БЕЗУМИЕТО на някои политици, на които през 2019 година времето изтича.

Те си отиват , но си отива и БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА която поради липса на икономика превърна в пустиня част от нейната територия.

ЖАЛКО , МНОГО ЖАЛКО.
Истинска мъка е да наблюдаваш случващото се.

Още от Азия
Виетнам е на път да отнеме част от глобалния пазарен дял на Китай в производството