IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Манолев: За 10 години БВП на България се е увеличил с 30 млрд. лв.

Според заместник-министъра на икономиката износът на страната се е увеличил повече от два пъти от 2009 г. досега и вече надхвърля 56 млрд. лв.

18:13 | 23.02.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал с 30 процента или с около 30 млрд. лв. за последните 10 години. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на десетия Зимен университет на МГЕРБ в Сандански, съобщиха от партията, цитирани от БТА.

По думите му износът на страната се е увеличил повече от два пъти от 2009 г. досега и вече надхвърля 56 млрд. лв. Според заместник-министъра в икономически план страната е направила сериозна крачка напред.

„Имаме исторически шанс, ако запазим стабилността и се възползваме от възможностите. Но трябва да спрем да се разделяме по всяка тема“, казал Манолев. 

В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция, но пък търговските ни отношения с нея са много важни и динамични, посочил Манолев. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, САЩ, Руската федерация и др.

Китай е все по-близо до влизане в топ 10 на страните, за които реализираме експорт, каза Манолев. По думите му всяка година в България се създават по 10 000 нови работни места от частния сектор. Инвестициите в страната устойчиво растат през последните години, а за 2018 г., по предварителни данни на НСИ, те ще достигнат 20 млрд. лв., посочи още той, цитиран от БТА.

По-рано този месец стана ясно, че българската икономика е нараснала с 3,1% през четвъртото тримесечие на 2018 г. на годишна база, като така надмина прогнозите на Bloomberg.  Анкетирани от Bloomberg анализатори предвиждаха среден ръст от 3 на сто. Според сезонно изгладените данни тримесечният ръст е 0,7%. 

Експресните оценки на Националния статистически институт показват, че в края на миналата година икономиката на страната  е нараснала със същия темп, с който се разшири и през третото тримесечие на 2018 г. НСИ отчете 3,1-процентен ръст на БВП на годишна база тогава. 

Investor.bg припомня, че според Евростат тримесечните национални сметки в експресните оценки за БВП са „най-ранната картина на икономиката”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 34 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
На studioaa не му пука за фактите. Всичките му мнения са крайно тенденциозни. И той като теб не долюбва ЕС, но в старанието си да ги изобличи не се срамува да прибягва до нагли лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Не се ли усещаш как се превръщаш в лъжливото овчарче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 1
nradev
преди 5 години
70% спрямо кое
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 3
data
преди 5 години
Ръста на БВП е нетен , преведено за теб - коригиран с инфлацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 22
studioaa
преди 5 години
БВП на България е нараснал само математически, но не и в реално отношение. Тези 30 милиарда са по-малко от инфлацията натрупана в последните 10 години следователно БВП на България е намалял като реална покупателна способност. Еврото се е обезценило с около 70% днес спрямо 2007 и това значи, че е неободим ръст от над 100% на БВП за да има реално нарастване с 30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 14
Sandy
преди 5 години
Е тва въобще не е вярно. Ако така се опитват да заблудят и излъжат и ония от Брюксел..и те пък вземат че повярват, значи и там ще са същите баклуци като нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още