Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджетната комисия прие намалението на ДДС на 9% за ресторантите

От заседанието отсъстваха Менда Стоянова и Владислав Горанов

Бюджетната комисия прие намалението на ДДС на 9% за ресторантите

Днешното заседание бе водено от заместник-председателя на комисията Евгения Ангелова. Снимка: БГНЕС

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за ДДС, според които косвения налог за ресторантьорите ще бъде намален на 9%, Това обаче се случи в отсъствието на председателя на комисията Менда Стоянова. На заседанието не присъстваше и финансовия министър Владислав Горанов.
"За" предложението за намаляване на данъка гласуваха 13 депутати. Законопроектът е внесен от Красимир Ципов от ГЕРБ.

Припомняме, че Стоянова и Горанов са твърдо против намалението на ставките по ДДС, а днес от финансовото министерство изпратиха позиция до Народното събрание, в която обясниха, че загубата за хазната от внесените предложения възлиза на 1,763 млрд. лв. (16,57% от планираните за тази година 10,640 млрд. лв. приходи от ДДС) и за да бъдат компенсирани те общата ставка трябва да се повиши от 20% на 24%. Другият вариант, който предлагат от МФ, е да бъде повишен данъкът върху печалбата до 17-18%.

Владислав Горанов винаги е твърдял, че докато той е финансов министър ДДС няма да бъде променян. На този етап не е ясно дали той ще подаде оставка, ако мярката бъде приета въпреки несъгласието му.

Народните представители така и не успяха да се разберат защо трябва да има по-нисък ДДС за заведенията, но не и за храните и лекарствата, както настоява БСП.

Междувременно Правната комисия в парламента отхвърли предложенията на Обединените патриоти и ГЕРБ за промените в Закона за ДДС, съобщи Dnes.bg. Освен намаляването на ставката от 20 на 9 на сто за ресторантьорите и книгите, в общото предложение на ГЕРБ и Обединените патриоти са и текстовете за ваучери в туризма.

В крайна сметка от 6-те внесени законопроекта, беше одобрен само този на ГЕРБ. Въпреки призивите на опозицията на представителите на Министерството на финансите не бе дадена думата да представи и устно позицията си против въвеждането на диференцирани ставки.

От хаотичното заседание стана ясно, че предстои между двете четения да бъде направен общ проект на предлаганите промени в ставките.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче успя да се изкаже и заяви, че проектът на управляващите ще бъде от полза на над 320 хил. директно и индиректно заети в сектора, „благодарение на политическата смелост на премиера и коалиционните партньори“.

Според заместник-председателя на комисията Йордан Цонев не бива да се прибързва със сметките. Той изрази разбиране към острата реакция на финансовото министерство. „При нашата данъчна система, където косвените данъци пълнят фиска, при тези ниски данъци, това има основание. Всичко е въпрос на внимателна преценка“, каза той. Цонев припомни, че подобни съмнения е имало и когато е бил въвеждан плоския данък, но още на първата година се видяло, че постъпленията от него са нараснали три пъти. „ Не казвам, че тук ще стане същото, а че трябва да сме внимателни в процентите“, отбеляза Цонев. Според него промяната в данъчната система е трябвало да стане след много по-дълъг и обмислен дебат между експертите в парламента, както и извън него.

„Едва тогава да се пристъпи към диференцирано ДДС, ако има необходимост, без да се променят преките данъци. Такъв дебат не се състоя. Може би имаше нужда от излизане от остарялото схващане, че ДДС трябва да е с единна ставка. Според мен кризата ускори тези процеси“, допълни Цонев.

По време на заседанието на Правната комисия министърът на икономиката Емил Караниколов също се обяви за анализ, който да определи дали да се променя политиката по ДДС за всички сектори в икономиката. Според него в момента това може да бъде само временна мярка.

Предстои дебатът да се премести и в пленарната зала.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
С. Дянков: След изборите ще се прави актуализация на бюджета