Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Даниела Бобева: Българите трябва да отчитат финансовите рискове

Учебникът „Въведение в личните финанси“ ще ограмоти студентите, смята бившият вицепремиер

гледано: 6233   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статистически данни страната ни губи 200 млн. лева годишно от финансови измами. Само 35% от населението се оценяват като финансово грамотни, а банкови сметки имат по-малко от 40% от българите.

Това разкри в в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Даниела Бобева, бивш вицепремиер, член на Научния състав на Института за икономически изследвания към БАН и преподавател във ВУЗФ.

„Чудя се дали сме повече финансово неграмотни или финансово наивни“, каза тя и посочи, че това е мотивът ѝ заедно с Джеймс Йоловски да напишат учебника „Въведение в личните финанси“.

Още по темата

По думите на Бобева целта му е да навакса изоставането в образованието.

„Образованието в областта на личните финанси определено представлява пропуск от страна на нас, на хората от академичните среди. Доста институции, като БНБ и Асоциацията на банките в България, например направиха стъпки в тази посока, като на интернет страниците си обясняват основни финансови понятия. Развиха се и някои онлайн платформи в тази насока.

Според доц. Бобева показателно за наличието на проблем е, че студенти, завършили бакалавърска степен "Финанси" или "Банково дел"о не са запознати с елементарни понятия в сферата на личните финанси.

Тя даде пример, че някои от тях не знаят какво е ГПР, кой е най-ниският кредитен рейтинг, както и кои са най-високо рисковите финансови активи.

Даниела Бобева е категорична, че хората трябва да се научат да боравят с финансите. 

„Започваме именно със студентите, защото практиката показва, че те имат най-висока склонност към задлъжняване, поради факта, че разполагат с доста ограничени приходи“, коментира доц. Бобева.

„Имаме къса памет, както в личен, така и в обществен план. Още не сме забравили пирамидите от 90-те години, когато загубите на българите бяха 13 млрд. лева, огромна, особено за онова време, сума. Пословично наивни сме финансово, като не знам кое е повече – финансовата неграмотност или финансовата наивност, а комбинацията от двете води до изключително негативни резултати, отчете тя."Въпросът не е да не влизаш в банка, а да знаеш как да спечелиш, влизайки в банка".

Бобева информира, че ще се опита да направи така, че студентите да получат финансови знания още в първия лекционен курс в първата година на следването си.

Народопсихологията ли е виновна за финансовата неориентираност на българите? Какво съдържа и какви цели си поставя безаналоговият за България учебник?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 1 година
Освен финансовите рискове вече трябва да отчитаме и рисковете свързани с джендърите. Хубаво е да ги добавите към учебника за финансово ограмотяване.

Още от Бюджет и финанси
Скритите „айсберги“ при депозитите