IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Чобанов: Рискове с ERM II и еврото има, икономиката трябва да е конкурентоспособна

Промените във валутния закон бяха лошо представени на обществеността и това събуди много страхове, коментира финансистът

10:41 | 11.02.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Много лошо беше представен на общественото мнение механизмът и процедурите за чакалнята на еврозоната. Това обяви бившият финансов министър Петър Чобанов по повод приетите наскоро промени във валутния закон, които засягат и курса лев-евро.

Според доц. д-р Чобанов лошото представяне е събудило много страхове.

„Такава дискусия може да има, засега сме уверявани от правителството, че няма намерение да променя курса. Но всичко зависи от това колко време ще престоим в чакалнята (ERM II) и кога ще се приеме еврото“, коментира бившият финансов министър.

Той напомни, че финансовите пазари не прощават турбуленции, които могат да бъдат предизвикани от излишни страхове.

“Проблемът е, че всяка една турбуленция в икономиката и самата еврозона може да създаде ефект в България и да се отрази на цени и кредити, смята финансистът. – Оттук нататък трябва внимателно да си управляваме икономиката и финансите и да докажем, че нашата икономика наистина е конкурентоспособна при тези нива на валутния курс, които са единствени за последните 23 години и аз подкрепям, че този курс трябва да се запази.“

По думите на финансиста идеята е да се поставят рисковете на масата и да се види, как се управляват те.

"Важното е хората да знаят всичко, за да няма слухове и да няма ирационално поведение. Така или иначе ще влезем в еврозонта и ще приемем еврото, дори да стоим в чакалнята десет години. И към момента сме фиксирани към марката, която е в еврозона, така че ние познаваме еврото”, смята доц. Чобанов.

Той обаче не допусна, че можело да има "тайно споразумение", с което да ни се поставят дискриминационни условия. 

"То не е тайно, то е явно спиразумение. Подобни допълнителни условия се поставят пред България за влизане в банковия съюз", каза Чобанов. Според финансиста пред самият банков съюз има рискове, които може да се пренесат и в страната ни. 

Бившият финансов министър напомни, че финансовите пазари си имат своите интереси, но подчерта, че „имаме уверение от централната банка, че ще запази сегашният курс”.

“Важно е следващите правителства колко ще могат да го защитят и каква е способността на властите. Рисковете са свързани с това, че ЕЦБ се опитва да преформатира пазара, така че да са уж като големите американски банки. Създава се една олигополна структура”, посочи в анализа си Петър Чобанов и разкри, че е възможно банките да си изтеглят капитала и да действат с клонове.

Финансистът припомни, че фискалния резерв на България е около 9 млрд. лева и зависи как ще бъде разписан законът при влизане в еврото и излизане от ERM II. “Но дотогава има много години”, обясни той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
И на нас като държава за какво ни е да поемаме излишни рискове???? Били сме вързани към еврото и било все едно и трябвало да влезем в еврозоната. Да, но не е все едно, защото утре, ако еврото се сгромоляса и сме в борда, свободно можем да се прикачим към долар, злато френски франк и т.н. Докато, ако си в еврозоната, без борд си вътре в кюпа и няма мърдане. Освен това защо след като сме финансово стабилни да влизаме и да плащаме дълговете и сметките на държавите от PIIGS , че да ни завличат и нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
Този не беше ли финансовият министър на Орешарски, който след провала на правителството беше приютен от Доган!?... Мерси за "екпертизата"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още