IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки ще уеднаквят паричната си политика, прогнозира експерт

Пазарът и икономиките са скачени съдове и дисбалансите няма да се задържат трайно, посочи финансовият анализатор Красимир Йорданов

17:32 | 22.03.18 г.
Централните банки ще уеднаквят паричната си политика, прогнозира експерт

След заседанието на Фед вчера (21 март) фокусът беше по-скоро върху загатването за по-бързо от очакваното повишение на лихвите в периода 2019-2020 г. В крайна сметка обаче това беше неочаквано, като пазарните промени са в рамките на прогнозите за средносрочни и дългосрочни лихви.

Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор на KY Research Красимир Йорданов.

Защо доларът не наваксва позиции спрямо еврото и другите основни валути?

Доларът поскъпна много и трайно през последните години, но в момента еврото е силно. Нормално беше в един момент да видим корекция, при която останалите валути да върнат изгубените си позиции спрямо долара, коментира Йорданов. Според него в САЩ има затягане на паричната политика, а това не е налице в Европа. Затова след първите индикации, че може да се очаква такова нещо в еврозоната, еврото се покачи.

„Паричните политики на ЕЦБ и Фед не могат да продължат да се разминават много дълго време, те трябва да се движат заедно, за да се изчистят балансите“, отчете финансовият анализатор.

В кратковременен срок, посочи Йорданов, ще продължим да наблюдаваме разминаване в паричните политики между Фед, ЕЦБ, Японската централна банка и другите основни световни институции.

„Това обаче няма как да остане факт в средносрочен и дългосрочен план. Но пазарът, икономиките са глобализирани, представляват скачени съдове. Не можем да имаме ситуация на ниски лихви в едната част на света и такава на високи в другата и да очакваме, че подобни дисбаланси ще се задържат трайно“, категоричен беше Красимир Йорданов.

Какви са очакванията на пазарите? Кои икономически показатели ще допринесат за сближаването?

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
national power
преди 5 години
Боже моля те пази ни от такива медии и финансисти моля те.То бива ама толко да си *** не бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още