IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Кандиларов: RCЕP е само началото на по-добри отношения в Източна Азия

Отказът на Индия да участва в споразумението е съюзът ѝ със САЩ, посочи анализаторът на процесите в Азиатско-Тихоокеанския регион

10:41 | 20.11.20 г.
Доц. Кандиларов: RCЕP е само началото на по-добри отношения в Източна Азия

"Години наред бяхме свидетели на една доста сложна конфигурация между Пекин, Сеул и Токио, като през последните месеци отношенията между Китай и Япония се изостриха. Най-вече поради фактът, че Страната на изгряващото слънце е основният партньор на САЩ в региона", посочи той.

Според анализатора чрез RCЕP Пекин затвърди позициите си, но ролята на катализатор за постигането на това споразумение „изигра пандемията".

По думите му това е напълно естествена реакция на страните в Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като най-големите икономики започват да се възстановяват, а по-малките и бедните страни желаят да намерят своето място и позиция на глобалната сцена.

Доц. Кандиларов смята, че най-големият бенефициент от RCЕP е по-скоро самият Азиатско-Тихоокеански регион, отколкото само Китай.

"Американската политика, която придава по-голямо внимание на двустранните споразумения, за разлика от многостранните, тласна тези 15 държави да се обединят, отбеляза той и прогнозира, че е малко вероятно САЩ да се върнат към многостранните договори в региона. - Вашингтон винаги е предпочитал двустранни отношения, за да могат да налагат влияние и контрол.“

Доц. Кандиларов обърна внимание на факта, че Индия отказа участие в пакта.

„Формалната причина, която Ню Делхи посочи, е, че не желае вътрешният й пазар да бъде залят от евтини китайски стоки. Но по мое мнение причината е друга - най-големият съюзник на САЩ във военен план в региона не е Япония, a e именно Индия", каза анализаторът.

Какво ще се промени в икономическата география на Азиатско-Тихоокеанския регион с пакта RCЕP? Безспорно ли е лидерството на Пекин в блока? Как ще се развият търговските войни и какво ще е отражението върху Европа? Ще отвори ли общ фронт Джо Байдън и кои са полезните му ходове?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още