IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски регламент за новите храни си поставя за цел да улесни индустрията

От потребителите зависи дали на европейския пазар ще навлязат храните от насекоми, заяви експертът Лука Бучини

10:09 | 18.04.18 г.
Европейски регламент за новите храни си поставя за цел да улесни индустрията



Регламентът на Европейския съюз за новите храни 2015/2283, който действа от началото на 2018 г., ще улесни индустрията, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Лука Бучини - собственик и управляващ директор на Hylobates Consulting, както и консултант и експерт по рискове на храните технологии. 

В предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова той коментира, че регламентът определя като нова храна продуктите, които не са ползвани за човешка консумация в Европейския съюз преди 15 май 1997 г. Такива са например семената чиа или различни видове гъби, които не виреят в европейските страни.

Като примери за нови храни той посочи още продукти от микроорганизми или такива, при производството на които са  използвани иновативни технологии.

По думите му новият регламент цели да уеднакви правилата в Европа, да се дава централизирана оценка от Еврокомисията и органите за безопасност на храните и сроковете за регистрация да бъдат съкратени. Ще последват обаче много нови тестове на храни.

Лука Бучини заяви, че от потребителите като цяло зависи дали на европейския пазар ще навлязат храните от насекоми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още