IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н.Пр. Луиз Бергхолм: Шведските компании в България очакват електронното правителство

Компаниите посочват и нуждата от съдебна система, на която да може да разчитат, казва посланикът на Кралство Швеция

13:49 | 04.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Н.Пр. Луиз Бергхолм: Шведските компании в България очакват електронното правителство

Всички бизнеси във всички страни искат по-малко административни пречки и шведските компании в България не са изключение. Когато говорим с тях за това какво конкретно може да се подобри, те очакват стартирането на електронното правителство.

Това заяви Н. Пр. Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. "В днешно време много документи и физическото посещаване на офиси заради бюрокрацията губи много време на компаниите", допълва тя. 

Н. Пр. Луиз Бергхолм коментира проучването за бизнес нагласите на шведските компании в България, публикувано миналата седмица. 

"Някои фирми споменават, че искат известни подобрения в трудовия кодекс, за да провеждат по-ефективна политика на човешките ресурси. Компаниите посочват и нуждата от съдебна система, на която да може да разчитат, като това е основно изискване на бизнеса", коментира още тя.

Според Н. Пр. Бергхолм двустранните отношения  между Швеция и България са отлични, двете правителства работят в тясно сътрудничество и един от основните им интереси е да имат конкурентни икономики. "И двете страни работим за силен и по-обединен Европейски съюз, което ни прави по-конкуренти, така че бих казала, че имаме отворен и много позитивен диалог с българското правителство по тези въпроси и наистина вярвам, че то наистина иска да подобри бизнес климата както за българските, така и за чуждестранните компании", каза дипломат номер едно на Кралство Швеция.

"Поддържаме тесни контакти с повечето министерства около месец преди началото на европредседателство. Ресорното министерство е много важно и се радвам, че те са се заели много сериозно и амбициозно с тази задача", каза още Н. Пр. Бергхолм. По думите ѝ едни от основните теми са Западните Балкани и цифровизацията.

Целия разговор вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още