IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за ЧЕЗ няма особено значение в контекста на либерализацията на пазара

Важни са законовите рамки, които се подготвят, но най-важното е всички да излезем на свободния пазар, каза Румяна Георгиева

10:59 | 15.03.18 г.
Сделката за ЧЕЗ няма особено значение в контекста на либерализацията на пазара

В контекста на либерализацията на енергийния пазар сделката за активите на ЧЕЗ няма особено значение от гледна точка на това кой е собственик на разпределителното предприятие. В този случай не говорим само за разпределително предприятие, а и за търговец на енергия, и за производител на електроенергия. Това каза Румяна Георгиева, Energy Managment Team, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това няма особено значение за пазара и за нас - аз съм и търговец на електроенергия, и производител на електроенергия от възобновяеми източници", заяви експертът. Не е важно кой е собственик, важно е кой контролира този пазар, допълни тя.

Важни са законовите рамки, които и в момента се подготвят, но най-важното е всички да излезем на свободния пазар, категорична е Георгиева.

Как да разчитаме факта, че Комисията за защита на конкуренцията в края на миналата година глоби EVN и ЧЕЗ с мотивите, че пречат на свободния пазар? Какви са знаците и сигналите, които обстоятелствата около сделката за активите на ЧЕЗ подават към останалите участници на енергийния пазар в България? Какво пречи "да се постигне либерализирания пазар такъв, какъвто го виждаме в момента в Европа"? Може ли да се говори за дискриминация на независимите търговци на електроенергия?

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още