Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

За проектите на Фонд “Научни изследвания” са необходими 35-40 млн. лева

С решение на управителния съвет на фонда от тази година се финансират на 100% проектите на млади учени, посочи проф. Веселин Брезин

гледано: 12526   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Реално за финансирането на всички проекти, одобрени от Фонд "Научни изследвания", са необходими между 35 и 40 млн. лева, а бюджетът на фонда е малко по-малко от 16 млн. лева. Това каза проф. Веселин Брезин от Фонда в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Ученият напомни, че преди пет-шест години фондът е разполагал с над 70 млн. лева, а сега средствата са “изключително недостатъчни при наличието на един мастодонт в науката, какъвто е БАН, Селскостопанската академия и 51 висши учебни заведения”.

“Тези пари са в изключително малък обем. Нашият стремеж е през тази година бюджетът да бъде увеличен и това ще даде възможност за провеждане на конкурсна сесия”, посочи той. Брезин потвърди, че все още се рефинансират стари проекти, останали още от 2013 - 2014 г.

Той коментира, че от тази година с решение на управителния съвет на фонда се финансират на 100% проектите на млади учени и докторанти, които са си получили вече парите с активното съдействие на Министерството на образованието.

Още по темата

Ученият напомни за проблеми с изплащането на хонорарите на оценителите заради разминаване в годишната оперативна програма на Фонда, защото всяка промяна по европейските оперативни програми се прави съгласувано с Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката.

Проф. Веселин Брезин се надява правителството да отпусне допълнителна сума за научни изследвания като държавна помощ, като тя ще е най-малко за 10 млн. лева.

Ученият съобщи, че има споразумение с японската Агенция за научни изследвания, от която са отпуснати 
около 300 хил. евро. С тях ще стартират няколко български проекта за международни изследвания.

“През 2017 г. във Фонд "Научни изследвания" постъпиха 533 проектни предложения по основния конкурс за научни изследвания, 99 са от конкурса за млади учени, 118 – за конкурс "България - Русия". Паралелно с това имаше и конкурси, свързани с българската научна периодика – там постъпиха 79 проекта. Работим и с няколко много важни международни научни програми, като по тях има 49 проекта", отчете проф. Брезин.

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Защо стартъпът Insaiders не търси външно финансиране