IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и още 4 страни получават средства по програма на ООН за жилищната политика

Чрез анализи, обмяна на опит и добри практики ще се създават модели за успешно надграждане на постигнатите резултати в градското развитие

18:31 | 10.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България, Малайзия, Бахрейн, Ангола и Парагвай получиха финансиране по съвместен проект на ООН чрез програмата Хабитат за проследяване на интегрираните инвестиции в градовете и жилищната политика.

Това стана ясно по време на първата съвместна среща на участващите държави и партньори в проекта "Укрепване на капацитета на националните и местните власти за формулиране и прилагане на жилищни политики и стратегии", в която участие взе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Срещата се състоя в рамките на Деветото издание на Световния градски форум, който се провежда в Куала Лумпур, Малайзия. На нея бе представен проектът, както и работен план за осъществяване на дейности през следващите 2 години, какъвто е срокът за изпълнението му.

"Темата за жилищното осигуряване трябва да бъде призната като един от основните приоритети в градското развитие", отбеляза зам.-министър Николова.

Зам.-министър Николова обърна внимание, че за Министерството на регионалното развитие и благоустройството и българското правителство приоритетни са интегрираното градско развитие, стартирането на дейности в областта на децентрализацията и жилищната политика.

Тя запозна участниците с част от спецификите на жилищния сектор в България и посочи, че 96% от собствеността е частна. Пред участниците във форума зам.-министър Николова обясни, че в България е разработена и успешно се изпълнява програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, в която държавата инвестира 1 млрд. евро от държавния бюджет.

В допълнение над 200 млн. евро са средствата, които са предоставени от Оперативната програма "Региони в растеж" в подкрепа на мерките за постигане на по-висока енергийна ефективност.

С изпълнението на дейностите по проекта се очаква да се даде възможност чрез анализи, обмяна на опит и добри практики да се създадат модели за успешно надграждане на постигнатите резултати в градското развитие и жилищна политика. В хода на изпълнението Хабитат ще предостави външна експертиза, която да допринесе за успешното реализиране на проекта.

Програмата на Организацията на обединените нации (UN-Habitat) насърчава устойчивото развитие на населените места и устойчивото градско развитие чрез разработване на политики, изграждане на капацитет, генериране на знания и укрепване на партньорствата между правителствата и гражданското общество. Програмата има и за цел да популяризира социално и екологичноустойчиви градове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още