Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищният пазар в България продължава да расте, но по-бавно

Пазарът продължава да се движи от местното търсене, но не липсват и притеснителни сигнали

Жилищният пазар в България продължава да расте, но по-бавно

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

2018 г. е почти история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г.".

2018 г. сложи край на силния ръст на цените на жилищата в България, който беляза предишните две години, но за спад на жилищния пазар все още не може да се говори. Сделките с имоти в големите градове продължават да растат, макар и по-бавно, на пазара излизат нови мащабни проекти и броят на строителните разрешителни се увеличава, а банките  отпускат все повече ипотечни кредити.

Пазарът продължава да се движи от местното търсене, което навлезе в подем през 2014 г. и се затвърди през 2015 г. Това е и една от отличителните характеристики на пазара в момента спрямо финансовата криза преди десет години, когато силният интерес от страна на чужденци стимулира ръста на цените.

През първото тримесечие на 2018 г. европейската статистическа служба Евростат отчете скок със 7,1% на цените на жилищата у нас, който беше най-слабият от второто тримесечие на 2016 г. През второто тримесечие (последното, за което са налични данни) повишението на цените се ускори до 7,5%, но остава доста под нивата от третото и четвъртото тримесечие на 2017 г. от съответно 9% и 8,2%. В същото време България излезе от Топ 10 на консултантската компания Knight Frank на най-бързо растящите жилищни пазари в света. През третото тримесечие страната ни зае 14-о място, след като започна годината на седмо място в индекса. 

Забавяне има и при броя на сделките. Данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие показаха годишен ръст в София от едва 1,2% и спад в Пловдив и Бургас, който обаче може да се дължи на големия брой сделки "на зелено", които се отразяват в статистиката по-късно. В същото време брокери отчитат промяна и в поведението на купувачите. Те обмислят добре имотните си вложения, оглеждат максимално наличните имоти на пазара и не купуват на всяка цена, което също е един от стабилизиращите фактори на пазара, отчитат експертите.

Не липсват обаче и притеснителни сигнали. По данни на имотните агенции все повече купувачи търсят 100% финансиране при покупка на жилище, а броят на сделките с жилища „в строеж“ се увеличава. Придобиването на имот „на зелено“ винаги е свързано с риск за финансирането и изпълнението на проектите в срок.

По данни на БНБ ипотечните кредити са нараснали с 10,2% на годишна база през ноември и достигат 10,415 млрд. лв. Същият годишен ръст беше отчетен и през октомври въпреки призивите на БНБ за охлаждане на ипотечното кредитиране. Бързото нарастване на кредитите може да създаде рискове, които да се материализират при бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономическата активност, отбеляза БНБ и призова банките да затегнат условията за отпускане на заеми и да преценяват внимателно дали клиентите им ще могат да върнат заемите и при покачване на лихвите. 

По отношение на очакваното плавно покачване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) догодина банкери у нас смятат, че то няма да доведе до драматично увеличение на лихвите по кредитите следващата година, но все пак съветват да не се теглят кредити на ръба на възможностите. 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
22
 
9
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Криза 2020та. Има вероятност да започне още 2019та, но за нас това ще е зле. По-добре криза да не започва в изборна година. Припомням - 2009та започна кризата, а реалното излизане от нея беше чак при Орешарски, колкото и да не се харесва това на някои. През 2018та потр. търсене се увеличи с луди заеми, както и кредитирането с ипотеки, но това не е на добро. Много кредит в кртък период - банките да му мислят. Ние бавно излязохме от предната криза, не постигнахме достатъчен растеж, което е нормално при тези инвестиции. Влизаме в следваща криза с много лоша социална бази и като тотален аутсайдер в ЕС по БВП. Отделно, че от 2009та насам сме намалели с над половин милион, няма млади, няма образование и т.н. Незаети жилища 25-30-35 процента в градовете, заетост в селата дайрте да не мерим. Условия за стагнация има. Няма кой да се *** вече от село към града. Няма да има и наематели скоро. Децата на българи дето днес се раждат в ЕС няма никога да си дойдат, не е сигурно, че ще са българи и т.н.
21
 
9
 
8
преди 6 месеца
Абе като има такъв голям имотен балон - защо не си продадете жилищата? Догодина като се спука балона ще си купите по две жилища или едно по-голямо.

А ситуацията е друга :D В момента се обособяват квартали за средната класа и за богатите. На когото му е скъпо - ами няма място в тия квартали. Дори обратното - ако някой паралия иска да набие 10к евро за квадрат - ами в момента няма какво да му се предложи.

Домът не е само тухлите и цимента... мястото, комшиите, детска градина, училище, метро, паркове, шум, заведения - всичко това влиза в сметките.
2
 
30
 
7
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
А, бе хората са си финансово неграмотни. Нямат елементарно понятие за лихвен процент, главницa и т.нат. Всеки гледа, че другия тегли кредит и той да не остане по-назад тегли и той. Огледaлни неврони - те психолозите са си го казали. Нищо де, поне ще изплaщaт панелкaтa на кредит с работа от чужбина.
3
 
17
 
6
nkavrakov1982 до: Sakamano
преди 6 месеца
В коя агенция за недвижими имоти работиш!?
2
 
17
 
5
Kikaha2 до: mrynmryn
преди 6 месеца
6-7 месеца би било по-вярно....

Още от България
Собственикът на BauMax иска да придобие веригата "Хит Хипермаркет"