Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Предлагат отмяна на минималния праг за финансиране на достъпна жилищна среда

Към момента финансирането на проект за изграждане на достъпна среда в жилищни сгради за хора с увреждания не може да надвишава 100 хил. лв.

Предлагат отмяна на минималния праг за финансиране на достъпна жилищна среда

Снимка: Steven HWG by Unsplash

Премахване на минималния праг при финансирането на проекти за изграждане на достъпна жилищна среда предвижда актуализиран проект на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Той е качен за обществено обсъждане на сайта за обществени консултации Strategy.bg, а мнения могат да бъдат изпращани до 14 февруари.

Към момента програмата предвижда финансирането на проектно предложение за изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства да не надхвърля 100 хил. лв.

Проектът предвижда и разширяване на обхвата на допустимите за финансиране дейности за осигуряване на лична мобилност, включително изменение в конструкцията на автомобил чрез монтиране на помощно съоръжение или приспособление за качване и сваляне на инвалидна количка, за закупуване на автомобил с изменена конструкция или за обучение за придобиване на правоспособност за управление на автомобил. Предвиденото финансиране на всяко проектно предложение по този компонент от програмата е до 8000 лв. без ДДС.

Проектът за изменение на програмата урежда и синхронизирането с приложимите технически изисквания, стандарти и изисквания за достъпност, като се цели подобряване на реда, условията и процедурите за кандидатстване, изпълнение, отчитане и разплащане на държавните средства за изграждане на достъпна жилищна среда и за осигуряване на алтернативи за придвижването на хора с трайни увреждания.

Друга цел на предлаганите промени е да се намали административната тежест чрез оптимизиране на организацията, координацията и оперативния контрол от отговорните институции.

Програмата за достъпна жилищна среда и лична мобилност се изпълнява на проектен принцип в рамките на одобрените бюджетни средства за съответната година. Изпълнението ѝ се контролира от министъра на труда и социалната политика или оправомощено от него лице.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Обсъжда се ателиетата да получат статут на жилища