Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Проф. Литов: След две години може да има българско лекарство за Covid-19

Работим в две направления – да блокираме част от протеините на вируса, които завладяват клетката, и да спрем "цитокиновата буря", посочи ученият

гледано: 2094   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Българско лекарство за лечение на Covid-19 може да има след около две години. Това прогнозира в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Леандър Литов от Софийския университет "Св. Кл. Охридски".
Още по темата

"В нормални условия разработването е няколко години, за Covid-19 всичко се развива по-бързо, оптимистично за нас е след около две години, посочи ученият. – Имаме надежда, макар че няма да е скоро и няма да е лесно."

Световната здравна организация оповести клинично изпитване в 52 страни, което ще проучи потенциалното приложение на три противовъзпалителни лекарства за лечението на пациенти с Covid-19.

Проф. Литов поясни, че заболяването от Covid-19 протича в два стадия.

„Първият е през първите 10-14 дни, когато вирусът атакува организма и човек е заразен. Постепенно след това вирусът изчезва. Втората фаза – когато се наблюдава тежко протичане на заболяването. Това е тежката форма. И двата стадия изискват съвършено различни медикаменти. Активно се работи и в двете направления по целия свят", напомни той.

Ученият информира, че неговият екип също работи в двете направления.

"Нашата идея, за първия стадий, е да се опитаме на блокираме част от протеините на вируса, които завладяват клетката. Второ – да намерим препарат, който да може да спре "цитокиновата буря", подчерта медикът.

Според него хората първо опитват известни лекарства, които съществуват и са за употреба на различни заболявания.

"Търси се дали тези препарати могат да повлияят на Covid-19 и след това се търсят нови неизвестни химични съединения, малки молекули, които евентуално имат някакъв ефект. Всяко едно лекарство има много строга схема за одобряване – лабораторен опит, опит с животни и клинични изследвания. Важно е да се проверяват и страничните ефекти. Схемата е фиксирана", обясни проф. Литов.

Какви са разработките и проучванията? Каква е схемата за одобрение на лекарство?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тъкмо навреме, тогава сигурно и вирусът ще е само спомен :)

Още от България
Ускорено лечение: Дентално здраве, но не за сметка на времето