Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Договорът за добросъседство между България и Македония влезе в сила

След подписването на договора през август вече се отчита 11% ръст на стокообмена и 10% ръст на туристите

Договорът за добросъседство между България и Македония влезе в сила

Снимка: БТА

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и
министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха днес в Гранитната зала на Министерски съвет Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, а в началото на тази година беше ратифициран от парламентите на България и на Македония. С подписването на Протокола за размяна на ратификационните документи приключва напълно процедурата по влизането му в сила.

Искам да поздравя парламентите на двете държави за ратификацията на договора, но сега ще имаме много практическа работа, каза премиерът Бойко Борисов след подписването на документа, цитиран от БТА.

Трябва да подготвим всяка фаза и всеки лот по европейските транспортни коридори 4, 8 и 10, за да докладваме за тях на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, който скоро ще е тук, каза Борисов. Навреме трябва да запознаем и Европейския съвет с тези проекти, добави той. От тези проекти се интересуват Европейската банка за развитие Световната банка и Европейската инвестиционна банка, посочи Борисов.

Трябва да сложим на масата какво искаме да строим - пътища, жп линиите и дигиталната инфраструктура. За радост пари има, и като копаем, нека да слагаме и оптичните кабели, каза премиерът. Истински се надявам Скопие и Атина да бъдат така храбри и намерят решение за спора на името в рамките на месеци ще се развият нещата в много добра посока, допълни българският премиер.

За мен е радост в присъствието на премиера да разменим ратификационните документи, каза Екатерина Захариева. След подписването на договора за приятелство през август вече отчитаме 11% ръст на стокообмена и 10% ръст на туристите, каза Захариева. Предстои работа за формиране на междуведомствената комисия между двете страни и съм убедена, че добросъседските отношения ще вървят само нагоре. Показахме, че можем сами да решаваме проблемите на Балканите, допълни тя.

Това е много важен ден за двете държави, каза в своето изказване министърът на външните работи на Македония Никола Димитров. Утре министрите на транспорта на България, Македония и на Албания ще се срещнат, за да обсъдят развитието на пътната и на жп инфраструктурата, добави Димитров.

Имаме много общи интереси и се радвам, че това подписване става по време на българското председателство на Съвета на Европа. Имаме шанс с изправена глава да вървим напред и да покажем, че това което направихме за няколко месеца означава, че Балканите са Европа. Надявам се, че тази положителна енергия ще се запази и за други страни, добави той.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Ердоган вкара и зеленчуците в битката за местните избори