IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът ускорява кризисната дипломация, Блинкен ще се срещне с Лавров

Конфликтът между Русия и Украйна продължава да притеснява Европа, решаващите разговори вероятно ще се проведат в Женева в петък

10:31 | 19.01.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една от последните срещи между Блинкен (вляво) и Лавров - през декември. <em>Снимка: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE</em></p>

Една от последните срещи между Блинкен (вляво) и Лавров - през декември. Снимка: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне и с руския си колега Сергей Лавров по време на пътуването си до Европа, за да обсъдят кризата в Украйна. По време на разговорите, насрочени за петък в Женева, Блинкен ще настоява руското правителство да предприеме незабавни стъпки за намаляване на напрежението по руско-украинската граница, заяви във вторник високопоставен служител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

Досега Русия е преследвала обратното на деескалацията въпреки всички дипломатически усилия за намаляване на напрежението, е казал още служителят. „За да бъдем ясни, смятаме, че ситуацията е изключително опасна. Сега сме на етап, в който Русия може да започне атака срещу Украйна по всяко време", заяви говорителката на президента Джен Псаки във Вашингтон във вторник.

Блинкен изтъква перспективата за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна и планира да се срещне с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитрий Кулеба в Киев в сряда.

„Ако Русия продължи да настъпва към Украйна през следващите седмици, ние ще предоставим на украинците допълнителни отбранителни средства, освен тези, които вече предоставяме", заявиха от Държавният департамент на САЩ.

Във връзка с разполагането на руски войски в Беларус беше отправено и предупреждение към Москва и Минск: „Съучастието" на беларуския управник Александър Лукашенко в подобно нападение би било „напълно неприемливо".

Няколко срещи по въпросите на кризата в Европа

Моментът на изпращане на войници в съседната на Украйна страна е забележителен и поражда опасения, че Русия може да възнамерява да атакува Украйна от север, заяви високопоставен служител на американската администрация. Тя не каза какви войски или оръжия са били преместени в Беларус.

За февруари беларуското министерство на отбраната обяви съвместни маневри с Русия, а сега публикува снимки, на които се виждат руски танкове и военни камиони върху железопътни вагони. „Това не е нито учение, нито нормално придвижване на войски", заяви Държавният департамент на САЩ. Това е по-скоро „демонстрация на сила", целяща да предизвика криза или да създаде фалшив претекст за Русия да нахлуе в Украйна.

Американската администрация отново заяви, че дипломацията е единственият изход от кризата. Във връзка с това в Европа са планирани няколко кризисни срещи. Освен срещите с Лавров и Зеленски Блинкен иска да обмени мнения и с германския министър на външните работи Аналена Бербок в Берлин в четвъртък.

Германия ще бъде „отличен партньор" в този процес, допълва източникът от Вашингтон. И двамата съюзници били напълно единни, че всяка по-нататъшна военна агресия в Украйна от страна на Русия ще изисква мерки, които все още не са обмислени.

Във вторник канцлерът на Германия Олаф Шолц призова Русия да намали войските си по границата с Украйна и отново предупреди за „високи щети" в случай на инвазия. Запитан дали в случай на инвазия ще има последствия и за газопровода „Северен поток 2", Шолц отговори, че „всичко подлежи на обсъждане, ако се стигне до военна намеса срещу Украйна“.

Преговорите между САЩ и Русия засега са неуспешни

Преговорите между САЩ и Русия в рамките на Съвета „НАТО-Русия", както и в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през миналата седмица останаха до голяма степен безрезултатни.

В понеделник Бербок се срещна с президента Зеленски и колегата си Кулеба в Киев, преди да приеме Лавров за встъпителното си посещение в Москва на следващия ден. В присъствието на Лавров Беербок призова за бързо възобновяване на мирните преговори по отношение на конфликта в Украйна.

Председателят на Комисията по отбрана в Бундестага Мари-Агнес Щрак-Зимерман се изказа в полза на твърдостта вместо на желанието за диалог с Русия. „Да се говори с руснаците за тяхното неописуемо поведение е отстъпка", заяви политикът от социалдемократическата партия пред Berliner Zeitung (сряда). „Глупава работа, някой подпалва пожар, а сега трябва да предложим решение, за да не си изгори пръстите подпалвачът“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Той е диагностициран със синдрома на Аспергер. Не е толкова тежко заболяване, стига разбира се да не си се докопал до властта в страна с ядрено оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
а едно кризисно ошамарване... като ги запукат американостите, руския мужик ще избяга до сибир, както навремето се разбяга страшната армия на Садам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Не просто ги е струпала, а "НАСТЪПВА" към украйна! Така казва блинкен!русия пъпли към украйна. помощ! помощ! мейдей! мейдей! хахахаА някой каза ли защо всъщност путин иска да обладае украйната? Има ли някакви разумни аргументи или е някъв луд с ядрени ракети според вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
кремълскиятпсихопат, онзи недомътек путин може ли да посочи друга държава в света струпала 100 хилядна армия на границата на съседите си? Не може? Как ще може, като носи на-гнусните гени на света и в ДНК-то си има 10% неандерталсконаследство, докато при нормалните хора е 1-2%. Погледнете му физиономията само, чист рус монголец макар и еврейче по майка. Когато ги сравните със Зеленски, кой ви прилича на човек и кой не? Да точно така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
А блинкен какво предлага в замяна? Защото ако само опитва да заповядва на Русия да махне своите войски от собствената си територия, Лавров просто ще го изгони, и с право. Дипломацията е изкуство на взаимни отстъпки. Да се опитваш да заповядваш на някой, дето може да те смачка за един час, е най-малко смехотворно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още