Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Зам.-кметът на София: Системата за прием в първи клас няма как да удовлетвори всички

За улеснение на приема от по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането, каза Тодор Чобанов

Зам.-кметът на София: Системата за прием в първи клас няма как да удовлетвори всички

Снимка: Pixabay

Единната система за прием в първи клас за гард като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града, коментира пред БНТ заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Той добави, че 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива, където ще останат свободни места.

Днес започва кампанията за прием в първи клас в София, родителите могат да подават заявления в желаните училища, като тази година това се случва по нови критерии.

Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката. Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ, който ще се предоставя при записването на детето.

Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията. 

Още по темата

Правилата, въведени от Министерството на образованието за прием в първи клас, важат за цялата страна. Напрежение обаче има в големите градове и най-вече в столицата. В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.

Чобанов отбеляза, че имаме много либерален режим у нас, защото все пак има право на избор.

Няма как да няма общо правило, там където има уседналост, се приемат най-бързо децата, за да може родителят да ги води в района, в който живее. Идеята е да натоварим равномерно образователната мрежа и детето да не пътува рано сутрин, коментира Чобанов.

Адресът на майката е адресът на детето, водещият родител е на майката. Затова и той е водещ в законодателството, каза още той.

При неизпълнение на критериите за уседналост просто няма да се ползват предимствата, но има достатъчно места в София, ще има 7-8 училища, които ще са по-натоварени при приема, заяви заместник-кметът на столицата.

Той уточни, че дори и да не са приети в най-желаното, децата ще може да бъдат приети в други учебни заведения, където бройките няма да са заети.

За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането. Това ще позволи използването на съвременната система за картиране и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира, добави зам.-кметът на София.

Чобанов коментира и критерият за месторабота на родителите и го определи като доста рисков, защото много родители успяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.

Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници. Решението на комисията ще стане ясно обаче чак през май.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Този тип се проваля на няколко пъти, ще се провали и сега. Странното е, че никой не му търси отговорност. Стои си сам в студиата, задават му се само подходящи и удобни въпроси, няма търсене на алтернативно мнение. Единственият ефект от действията му ще е по-ранното подменяне на адресните карти и регистрации. А основните въпроси са следните:
1. Защо има цели квартали без нито едно училище ?
2. Защо училищата НЕ предлагат еднакво качество на образованието ?
3. Защо училищата не предлагат еднакви битови и учебни условия ?
4. Какво става със семействата, живеещи на свободен наем, а те са поне 1/4 от младите семейства ?
5. Дали е по-добре за детето да ходи в определеното училище или е по-добре да ходи до училището, по-удобно логистично на родителите откъм трудова заетост?
6. Не се ли превръща т.нар. "уседналост" в рецидив, водещ до "жителство" - това са някакви комунистически спазми...
7. Какво става с новодомците, които хем имат жилище, хем нямат уседналост ?
8. Maнгaлите и псевдо-бeжaнцитe имат ли привилегии ? Ако да, това е ли форма на pасизъм ?
Последно, да очакваме ли след задължителните училища да ни накарате да си пазаруваме само в определени магазини, да се возим само в кварталните автобуси и т.н.

Още от Други
Investor.bg и ПроКредит Банк разясняват дигиталните промени в банковия сектор