IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой големи сделки са сключени в света през януари

До 23 януари бяха обявени 11 сделки над прага от 5 млрд. долара

22:08 | 24.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните участници в сделки зададоха ускорен ритъм за по-големи трансакции в първите три седмици на 2018 г., освободени от несигурността около данъчната политика на САЩ, която тегнеше над преговорите миналата година.

До 23 януари бяха обявени 11 сделки над прага от 5 млрд. долара, с което беше подобрен предишният рекорд от 7 подобни трансакции, обявени в същия период на 2017 г., пише Wall Street Journal.

Стойността на всички обявени сделки в този период достигна 207 млрд. долара, най-високото равнище от същия период на 2000 г., сочат данни на финансовата платформа Dealogic.

Резкият скок на сделките идва след неотдавнашната данъчна реформа в САЩ, която обещава да увеличи постъпленията в хазната на корпорациите. Освен това ръководителите на компании са по-оптимистично настроени към перспективите за растеж както на американската, така и на световната икономика през 2018 г., което засилва глада за сливания и придобивания.

Променената данъчна политика в САЩ е само един от факторите, които компаниите ще преценяват, когато вземат решение за сключване на сделка. Все още е твърде рано да се прогнозира, че сливанията и придобиванията ще запазят ускорения си ритъм. Редица анализатори и бизнес лидери са съгласни, че новата данъчна политика в САЩ ще помогне за завършването на сделки, които вече са на финалната права, и ще направи търсенето на нови придобивания по-привлекателно.

„Януари е само началото на очакваната от нас много силна 2018 г. С обявяването на данъчната реформа голяма част от пъзела беше разрешена“, казва Курт Молденхауер от PricewaterhouseCoopers.

В понеделник френската фармацевтична компания Sanofi съобщи, че ще купи американската компания Bioverativ, специализирана в лечението на хемофилия, за над 11,5 млрд. долара. Друга фармацевтична компания, Celgene, се договори за придобиването на Juno Therapeutics за около 9 млрд. долара. А застрахователната компания American International Group съобщи, че ще купи базираната на Бермуските острови застрахователна и презастрахователна компания Validus Holdings за 5,56 млрд. долара. 

По-рано този месец Celgene съобщи, че купува Impact Biomedicines за около 7 млрд. долара. Сред другите големи сделки, сключени през януари, са предстоящото закупуване на Scana от Dominion Energy за 7,71 млрд. долара и официалното предложение на Hunt Companies за закупуването на Five Oaks Investment за 7,34 млрд. долара.

Ръководителите на Celgene съобщиха в понеделник, че придобиването на Juno ще подкрепи развитието на компанията и допълниха, че тя не е приключила с търсенето на големи сделки и ще действа при поява на добра възможност.

„С данъчната реформа и големите парични потоци от оперативна дейност на компанията...имаме много силни счетоводен баланс и капацитет. Тази трансакция по никакъв начин не ни забавя“, каза Питър Келог, финансов директор на Celgene.

Миналата година броят на глобалните сделки се повиши с 3,7% спрямо предходната година, но обемът намаля с 3% до 3,57 трилиона долара, съобщава Dealogic.

Новият корпоративен данък, който беше намален от 35% на 21%, понижава оперативните разходи на базираните в САЩ компании и прави страната по-привлекателна както за местни, така и за международни компании, които искат да разширят присъствието си там.

Генералният директор на Sanofi Жером Контамин заяви в понеделник, че компанията ще се възползва от „новата данъчна среда в САЩ“ като част от сделката с Bioverativ.

Очаква се нова разпоредба, според която американските компании трябва да плащат еднократен данък върху печалба, реализирана в чужбина, да отприщи вълна от репатриране на средства, което ще ускори сключването на сделки.

Приходите на американските корпорации, включени в индекса Russell 1000, достигна 2,6 трлн. долара през 2016 г. според консултантската компания Audit Analytics. Те са нараснали повече от два пъти от 2009 г. насам.

Johnson&Johnson има около 16 млрд. долара в офшорни сметки, от които 12 млрд. долара се очаква да бъдат върнати в САЩ в резултат на данъчната реформа, съобщиха ръководителите на компанията във вторник.

„Някои от елементите, включени в пакета, са разпоредби, които ще позволят на компании като Johnson&Johnson да имат по-голяма гъвкавост в начина, по който използват приходите за бъдещи инвестиции“, каза генералният директор на компанията Алекс Горски.

Johnson & Johnson завърши 16 придобивания през 2017 г. и „постоянно търси“ възможности да запълни празнините в портфолиото си, допълни той.

Други компании, сред които застрахователната Brown&Brown и швейцарският фармацевтичен гигант Clariant International, заявиха, че проучват усилено потенциални придобивания. Brown & Brown обяви над три пъти по-големи приходи за четвъртото тримесечие благодарение на данъчните облекчения.

„Благодарение на допълнителните пари, които очакваме от данъчната реформа... сме съсредоточени върху настоящите и бъдещите си партньори, иновациите в технологиите и в други области, както и в сливанията и придобиванията“, каза генералният директор на компанията Дж. Пауъл Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още