Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Технологичната революция може да влоши неравенството в света

Време е да променим факта, че значима част от живота на човек все още се определя от социално-икономическия му статус по рождение, посочват от WEF

Технологичната революция може да влоши неравенството в света

Снимка: Архив Ройтерс

Неравенството в глобален план ще се влошава, освен ако правителствата не направят повече, за да гарантират, че най-засегнатите от бързото развитие на технологиите не остават изолирани. Това посочват от Световния икономически форум (WEF) в навечерието на годишната икономическа среща в Давос.

Време е да променим факта, че значима част от живота на човек все още до голяма степен се определя от социално-икономическия му статус по рождение, посочват от форума. Резултатът е, че обществата „твърде често възпроизвеждат, вместо да намаляват историческото неравенство“.

В своя Доклад за социална мобилност от WEF посочват, че Европа се представя добре, особено страните от Севера, Япония е на 15-о място, докато САЩ се смъкват до 27-о.

Въпреки това проблемите са широко разпространени и повечето държави се представят зле по три основни показателя – ниски заплати, липса на социална защита и недостатъчно добра система за продължаващо обучение.

Тези проблеми, които се развиват във времето, захранват нарастващото усещане за несправедливост дори и на места, където икономическите мерки предполагат свиване на неравенството, както и ерозия на доверието и разочарование от политическите елити. Според WEF предоставянето на възможност всеки да развие потенциала си не само, че подобрява личното благополучие, но носи и по-общи блага като стимулира икономическия растеж.

„Неравенството укрепва и по всяка вероятност ще се влоши в ерата на технологични промени и усилия към зелен преход“, се казва в доклада.

В него също така се дават и някои препоръки за промяна. Те включват реформа в данъчното законодателство и ангажиране с темата за концентрацията на състояние, подобряване на образователната система и повече социална защита за тези, които са заети в индустрии с предстоящи промени.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Mechkata до: Бидонойл
преди 7 месеца
Аз си мисля, че трябва да си благодарен , че поне в България, а не в Африка си се родил...
2
 
0
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Аз си мисля, че технологичната революция може да подобри неравенството и най-накрая всички хора да бъдат неравни според заслугите си.
0
 
6
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
И какво, да спрат да разработват нови технологии, докато оня "резерват", под Европа, настигне останалите ли?

"ерозия на доверието и разочарование от политическите елити", оная поговорка, че всеки си заслужава управляващите е абсолютно точна. Аз работя в голяма лъскава сграда с много офиси. Очаква се, че всички в нея са интелигентни хора, отвън има бележки - пушене пред входа е забранено и пак се намира хора, които го правят. Ако не можеш да следваш едно тъпо правило, как се предполага, че ти имаш съзнанието да гласуваш "правилно"? И човек сам решава колко да е образован, ако ти си решил по цяла вечер да си в барове/кръчми, а през деня да правиш кафета - това е твой проблем, твой избор, нямаш право да се оплакваш.

Още от Други
Ген. Хафтар: Блокадата върху износа на петрол в Либия трябва да бъде премахната