IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп призова Европа да приеме обратно пленени бойци на "Ислямска държава"

Американският президент обеща да изтегли американските сили от Сирия след поражението на ДАЕШ

10:36 | 17.02.19 г. 5
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Подкрепяни от САЩ бойци в Сирия са напът да превземат последния малък анклав на „Ислямска държава“ на р. Ефрат, което изправя самопровъзгласения „халифат“ пред пълно поражение, съобщи командирът на битката, цитиран от Ройтерс.

Джия Фурат заяви, че Сирийските демократични сили са обградили оставащите бойци в квартал на село Багхуз близо до иракската граница и те са подложени на обстрел от всички страни.

„В идните няколко дни, много скоро, ще съобщим на света добрата новина за военния край на ДАЕШ“, каза още той, използвайки арабския акроним на „Ислямска държава“.

Фурат говори, след като американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще има „страхотни новини“ за Сирия в идните 24 часа.

В събота американският президент каза, че халифатът е „готов да падне и САЩ молят европейските си съюзници да приемат обратно над 800 бойци на „Ислямска държава“, пленени в Сирия, и да ги изправят пред съда.

„САЩ молят Великобритания, Франция, Германия и други европейски съюзници да приемат обратно над 800 бойци на ИДИЛ, които пленихме в Сирия и да ги изправят пред съда“, написа Тръмп в Twitter. „Халифатът е готов да падне. Алтернативата не е добра, тъй като ще бъдем принудени да ги освободим…“.

„…САЩ не искат да гледат как тези бойци на ИДИЛ се промъкват в Европа, където се очаква да отидат. Правим толкова много и харчим толкова много. Време е другите да се намесят и да свършат работата, която са толкова способни да свършат. Оттегляме се след 100%-ова победа над Халифата!“, допълни Тръмп.

Американският президент обеща да оттегли американските сили от Сирия след териториалното поражение на „Ислямска държава“, което предизвиква въпроси за съдбата на кюрдските съюзници на Вашингтон и турската намеса в Североизточна Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 36 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Тръмп-лина скача срещу социалистите и социализма в цала Америка, защото е комунист.Верен на комунистическият принци: ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ!Ние европейците, за угода на тях американците!Ама не четете руски сайтове, да видите спътникови снимки и карти на нелегални петролопроводи за СИРИЙСКИ нефт, към подконтролни на янките територии.После имало колебания и кризи в/извън шистовият нефт на янките!Наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
1. Тръмп е протеже на републиканците, които пък са спонсорирани много здраво от търговците на оръжия. Тия са против пълната отмяна на смъртното наказние.2. ЕС е в някаква нарко-хомосоциалистическа утопия и е съвсем в реда на нещата подобни заловени изродии от ИДИЛ да бъдат върнати обратно в ЕС та дано има някакъв шанс да се преосмисли пълната отмяна на смъртното наказание за хора, които са си поставили за цел да избиват всички другомислещи. И В това последното нещо (избиването на другомислещи) намирам някои прилики със съвременни комунистическо-социалистически тирани и режими, които понеже не могат да търпят никаква опозиция, затова и я избиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
САЩ молят Великобритания, Франция, Германия и други европейски съюзници да приемат обратно над 800 бойци на ИДИЛ, които пленихме в Сирия и да ги изправят пред съда, написа Тръмп в Twitter. Халифатът е готов да падне. Алтернативата не е добра, тъй като ще бъдем принудени да ги освободим.Чети !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
сериозното осъждане в случая е разстрел ... тъй че "сериозно" осъждане в ЕС няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Щом са граждани на Е С трябва да бъдат върнати там и сериозно осъдени Тук Тръмп е абсолютно прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още