Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгартрансгаз" подписа с "Аркад" за "Турски поток"

Стойността на подписания контракт е 1,102 млрд. евро

"Булгартрансгаз" подписа с "Аркад" за "Турски поток"

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгартрансгаз" ЕАД и обединение "Консорциум Аркад" подписаха договор за изграждането на газопровода „Турски поток“.

Контрактът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница, предава БТА.

Стойността на подписания договор е 1,102 млрд. евро. Срокът на реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия и по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия.

Договорът бе подписан в Гранитна зала на Министерския съвет в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, посланика на Кралство Саудитска арабия Месфер Бин Абдулрах. От страна на "Булгартрансгаз" договорът бе подписан от Любомир Кръстев, а за "Консорциум Аркад" - от Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали. 

Още по темата

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов изтъкна, че днес се дава началото на изключително важно сътрудничество със Саудитска Арабия. С това ще се гарантират доставката на природен газ както за територията на България, така и за Балканите и Европа.

Премиерът Борисов допълни, че е имало много срещи както с руските партньори, така и с колегите от Саудитска Арабия. Той изтъкна, че това е т. нар. "Балкански поток". "По този начин оставаме на газовата карта", коментира още Борисов.

Investor.bg припомня, че строежът на българския участък на „Турски поток“ временно бе замразен заради спора между „Булгартрансгаз“ ЕАД и саудитската група „Аркад“.

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум „Газово развитие и разширение в България“, оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

В края на юни сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на „Булгартрансгаз“ за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на „Аркад“.

Върховният административен съд не позволи на „Булгартрансгаз“ да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“, което постави множество въпросителни пред изграждането на съоръжението.

Преди два дни ВАС прекрати делото срещу КЗК за избор на изпълнител на проекта "Турски поток".

Арабско-италианският консорциум "Аркад" предложи най-добрата оферта за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", която е в рамките на посочената от "Булгартрансгаз" цена. В този вариант изграждането на целия проект предвижда да отнеме около година и половина и да струва около 1,1 млрд. евро. Офертата на втория допуснат в надпреварата италиано-люксембургски консорциум е почти двойно по-висока.

„В момента между България и Русия има изключително прагматични, точни, коректни и много делови отношения. Те са взаимноизгодни и равноправни за всяка една от страните“, каза още Бойко Борисов на брифинга в Министерския съвет с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров след подписването на договор между "Булгартрансгаз" и "Консорциум Аркад".

Бойко Борисов добави, че е оптимист за проекта АЕЦ "Белене".

„В момента се работи активно за създаването на консорциум. Българската страна ще се постарае максимално бързо да направи преговорите с всички потенциални стратегически инвеститори за проекта. Виждам огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект", коментира Бойко Борисов.

Министър Мантуров припомни, че от руска страна са подали заявка за строежа на АЕЦ "Белене" и Русия е готова да участва в този проект в международен консорциум. "Смятам, че това е един оптимален вариант", каза Денис Мантуров.

Русия има интерес да разшири сътрудничеството с България във фармацевтичната промишленост, съобщи още Мантуров.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ВАС отмени забраната на КЗК за закупуване на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова