Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Идва ли краят на кризата с цените на тока за бизнеса?

В последните дни компаниите са започнали да получават оферти с по-изгодни цени, съобщава Делян Добрев

Идва ли краят на кризата с цените на тока за бизнеса?

Снимка: Investor.bg

Вече повече от месец работодателите се оплакват от високите цени в офертите на търговците на електроенергия. Организациите заплашиха с протести и дори поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

От своя страна Петкова беше категорична, че цените, за които съобщава бизнесът – 100-120 лева за мегаватчас, са нереални спрямо това, което се случва на енергийната борса. Тя обаче обясни, че държавата не може да се меси в двустранните отношения между търговци и клиенти на свободния пазар и призова компаниите да сезират Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ако имат някакви съмнения за картели или непазарно поведение на участници.

Според думите на председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев пред bTV няколко фирми – по-малко от 10, в последните шест месеца на 2017 г. са изкупили цялото количество електроенергия на свободния пазар при цени от 70-75 лева за мегаватчас, а в началото на тази година предлагат оферти с цени между 100 и 120 лева.

Затова и със законодателни промени от 1 януари 2018 г. всички производители над 5 мегавата мощност продават своята енергия през борсата и големи индустриални потребители също могат да се възползват от възможността да купуват директно без посредници. По думите на Делян Добрев това дори вече се случва.

Излизането на всички производители, разбира се, не е гаранция, че цената ще тръгне автоматично надолу. Старата икономическа логика сочи, че цените се определят от търсенето и предлагането. В момента обаче на борсата своята електроенергия предлагат само трима производителя – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и Националната електрическа компания (НЕК) със своите водни централи.

С повече участници както сред купувачите, така и сред производителите цените би трябвало да са пазарни.

Какво цени очакват от бизнеса на енергийната борса?

Статистиката показва, че през януари среднопретеглената цена на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е била 76,19 лева за мегаватчас, което спрямо декември 2017 г. е спад от 5%. На годишна база обаче спадът на цената на тока на борсата е съществен - заради студената зима през миналата година един мегават електроенергия се е търгувал на борсата за почти 109 лева. Ръстът е от 25% спрямо декември 2016 г. 

През декември 2017 г. цената върви надолу – спадът е от 6% до 80,29 лева за мегаватчас.

Всъщност от данните на борсовия оператор се вижда, че цената на електроенергията, търгувана в сегмента „ден напред“, скача рязко през октомври – с 12% до 85,98 лева за мегаватчас. Преди това има спад, като за август е в рамките на 10%.

През първия месец на 2018 г. търгуваните обеми в сегмента „ден напред“ на енергийната борса намаляват с 2%.

Дали това обаче е достатъчно?

От Института за пазарна икономика (ИПИ) разсъждават доколко излизането на всички производители на енергия на борсата ще има търсения ефект. Изводите не са особено оптимистични най-вече защото на борсата няма клирингова къща, която да контролира търговията. Самият оператор няма голям опит – борсата оперира от около 2 години, пише още в анализ на икономистите.

Първите сигнали от бизнеса са, че сякаш тази мярка дава резултат. Делян Добрев коментира пред bTV, че през последните дни компаниите започват да получават оферти с все по-изгодни цени. Дали обаче ефектът ще бъде дълготраен все още е трудно да се каже.

Правителството обеща още мерки, сред които излизането и на когенерациите на свободния пазар (чрез механизма на договорите за разлика), както и преговори с американските централи в Маришкия басейн за отпадане на дългосрочните договори. 

КЗК също ще има думата по този казус със своя секторен анализ на енергийния пазар.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 10 месеца
Не се ли срамувате от лъжите, които пробутвате?! Кой посредник работи без разходи и печалба и е предпоставка за намаляване цената на ел. енергията!? Защо 1 Мвч на мен се калкулира 132 лв, и още пренасяне "в манерка на гръб" и "разпределяне" ръчно, и то за високо и ниско напрежение? Държавата трябва да стимулира гражданите си, а не да ги граби, веднаж за ел. енергия, а след това за замърсен въздух , след това за изсечени гори и наводнения и в добавка "зелена енергия", стимулираща индустрията на Западна Европа! Още няколко големи измами, за които "дяволът" би ви завидял!
0
 
1
 
4
Pyramid до: Boicho Popov
преди 10 месеца
Да? Вярно, и други попрочитам. Ама забележките ми остават в сила. Хващам се за думите, знаеш. :)
0
 
1
 
3
Boicho Popov до: Pyramid
преди 11 месеца
Май друга статия си чел :)
0
 
2
 
2
преди 11 месеца
Няколко забележки:
1.Много правописни, стилистични и фактологически грешки в текста.
2.Енергия се мери в кило/мега/ватчасове, не във ватове.
3.Чудя се, дали и като битови консуматори, не е по-изгодно гражданите, да минем също на свободния пазар. Все пак, сега, без ДДС, плащаме по над 180 лв/MWh. Предпочитам 100 лв. Въпросът е за механизма на случването.
1
 
3
 
1
Hahoto до: national power
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Оти ти сакаш да разбираш толкуз много, барем ни просвети за токовете и жиците, ил за уенната музика. Дека да е редно, като гракнеш с "А", да продължиш с останалото от нотния лист.

Още от Енергетика
Георги Първанов: Необходима е нова енергийна стратегия