Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита

До момента няма яснота дали са внесени и какви са исканията на енергийните дружества за евентуални изменения на цените, твърди Диана Ковачева

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която категорично настоява да не се допуска ново повишение на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари догодина. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

„В настоящата ситуация всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите клиенти, предвид ускорените инфлационни процеси, здравната криза, сложната ситуация на пазара на труда и като цяло влошеното съотношение между доходите и разходите на българските граждани“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава, че до момента няма яснота дали са внесени и какви са исканията на енергийните дружества лицензианти за евентуални изменения на цените. Според нея това създава съмнения за непрозрачност на процедурите, в рамките на които ще бъдат формирани новите регулирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 г. 

Още по темата

„Вземайки повод от публикуваната информация от „Топлофикация София“ ЕАД за недовзет приход в размер на 164,4 млн. лв., доколкото върху цената на топлинната енергия влияят и други фактори, очаквам обективна оценка на ефекта от рекордно високите борсови цени на електрическата енергия през 2021 г. върху приходите на топлофикационните дружества, които произвеждат електрическа енергия по високоефективен комбиниран начин“, посочва омбудсманът в писмото.

Ковачева очаква КЕВР да изясни дали ще има ефект върху новите ценови предложения решенията на регулатора за периода 01 юли 2019 г. – 31 март 2020 г., касаещи „Топлофикация София“ ЕАД и „Топлофикация - Бургас“ ЕАД, във връзка с постановени съдебни решения. „Недопустимо е битовите клиенти да плащат за стари грешки на регулатора“, твърди общественият защитник.

Омбудсманът настоява в хода на цялостен анализ на ценообразуващите елементи, КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми, за да не се повишат цените на тока и парното за битовите клиенти.

Според Ковачева проекто-решенията на КЕВР трябва да бъдат публикувани достатъчно рано, за да може да бъде проведено задълбочено и обстойно обществено обсъждане и да не се прилага съкратена процедура за изменение на цените, за да се чуят всички гледни точки на заинтересованите страни и да се осигури прозрачност при вземане на решенията.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ДП РАО ще получи съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци