Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Виктор Станчев: Мрежата на ЧЕЗ е готова да посрещне зимата

Дружеството внедрява автоматизирани елементи за по-голяма сигурност на електрозахранването

Виктор Станчев: Мрежата на ЧЕЗ е готова да посрещне зимата

Главният оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България" АД Виктор Станчев

Мрежата на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е готова да посрещне зимата, заяви главният оперативен директор на дружеството Виктор Станчев, като добави, че в основата на подготовката стоят инвестициите в интегрирането на все повече автоматизирани елементи, създаващи по-голяма сигурност на електрозахранването.

Тази есен екипите на ЧЕЗ обходиха 20 хил. км електропроводи средно напрежение, като направиха 704 км просеки на мрежа средно напрежение. Подмениха близо 5200 изолатора, монтираха 476 стълба и е извършена ревизия и профилактика на подстанциите, които са собственост на ЧЕЗ Разпределение, както и на 1200 трафопоста. Аварийните екипи на дружеството вече се намират в постоянна готовност на прага на зимния сезон. В случай на извънредни ситуации и природни бедствия, компанията е готова да увеличи броя на екипите на ефективно дежурство, сподели още Станчев.

За първа година в проверките на мрежата на ЧЕЗ бе въведено облитане на съоръженията с дронове. Това дава възможност на екипите да видят отблизо най-малките детайли и евентуални външни повреди. Извършено бе и заснемане с термовизионна камера и ултразвуков детектор.

Оперативният директор на ЧЕЗ акцентира върху монтирането на автоматизирани устройства по мрежата, което според него „многократно повишава сигурността на електрозахранването и намалява безтоковите паузи“.

„Напредваме с много бързи темпове в тази посока. Добрите резултати ни накараха да обърнем особено внимание тази година на иновациите от този тип“, добавя още Станчев.

Според него автоматизацията на мрежата води до редица облекчения. За пример той посочи автоматичното секциониране на електропроводите на отделни участъци, което дава възможност за отделяне на авариралата част в рамките на няколко минути, като по този начин по-голямата част от клиентите, захранвани от него, остават незасегнати по време на отстраняването на повредите.

„ЧЕЗ Разпределение“ инвестира през 2018 г. 6,6 млн. лева в подобни елементи, като до края на годината се предвиждат броят им да достигне 8 хиляди.

Напредъкът на технологиите се отразява и върху механизма за измерване на енергията, подчерта Станчев. Като част от автоматизацията на мрежата ЧЕЗ Разпределение монтира дистанционно обслужвани електромери, които освен да измерват енергията, дават възможност и за анализ на мрежата в реално време, за проследяване на товарите и за наблюдаване на заетия капацитет.

„Стартирахме проекта по автоматизирането на тази система през настоящата година, като пилотно я въведохме в град Перник“, споделя директорът. „След това насочихме своите усилия в населените места около София, повечето от които вече са част от столицата“. Тези райони се развиват изключително динамично и е необходимо дружеството да може да реагира своевременно. „Тази система ни дава възможност за незабавна реакция, когато е необходимо“, отбеляза Виктор Станчев в интервю.

ЧЕЗ Разпределение ще продължи работата си в тази посока до първата седмица на декември, когато ще приключи монтажът им в селата Мърчаево, Мало Бучино, Волуяк, Мировяне, Доброславци, Герман, Лозен, Железница, Бистрица, Казичене, Долни и Горни Богоров, Долни Пасарел, Кокаляне, Яна,  в кварталите  Горна Баня, Драгалевци,  Бояна,  Симеоново, Панчарево, Горубляне,  Враждебна,  Абдовица, в  Банкя и Нови Искър.

Извън София дейностите по монтирането на дистанционно обслужвани електромери след Перник бяха съсредоточени в Петрич, Дупница и Лом. „Предвиждаме до края на годината да бъдат монтирани 200 хил. електромера“, заяви още Станчев. Инвестицията в проекта, заедно със съпътстващите реконструкции на мрежата възлиза на близо 24 млн. лева само за 2018 г.

„Мисля, че сме напълно готови да посрещнем една нормална зима, без екстремни метеорологични условия. Всичко останало е в ръцете на природата“, добави той.

Неотдавна такава готовност заявиха и другите две електроразпределителни дружества, както и ЕСО.

На фона на подготовката на мрежата за зимния сезон статистика, представена от Института за енергиен мениджмънт, показва, че цената на електроенергията за битовите клиенти в България през септември 2018 г. остава най-ниската за Европа:

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
С 33 млн. евро ще се финансират проекти за енергийна ефективност