IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 хил. фермери с трактори блокираха Берлин в знак на протест срещу новите политики

Високите изисквания за опазването на околната среда изтриват печалбата на земеделските стопани в Германия

14:11 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди земеделски производители блокираха централните части на Берлин във вторник (26 ноември) в знак на протест срещу новата селскостопанска политика на правителството. Те се оплакаха от високите изисквания за опазване на околната среда и спада при цени на продуктите, което все по-силно вреди на бизнеса им, съобщава Euractiv.

Около 40 000 фермери се събраха в Берлин от цялата Германия с приблизително 8600 трактора, образувайки конвой с дължина 10 километра, информират от берлинската полиция. 

Демонстрациите са организирани от алианса Land schafft Verbindung, в който фермерите извън създадените асоциации на земеделските производители са се обединили. Фермерите негодуват най-вече заради селскостопанския пакет, приет от федералния кабинет в началото на септември.

Мерките, които включва програма за действие за по-добра защита от насекоми и допълнителни ограничения за продукти за защита на животните и растителните култури, са неприемлива тежест за германското земеделие, посочват протестиращите.

„Ние, фермерите, виждаме все повече изисквания и все по-малко пари “, заяви Бенджамин Майз, който управлява конвенционална ферма в района на Одерланд, Бранденбург.

Финансови затруднения

Проблемът не е в най-новия селскостопански пакет, а в това, че много земеделски производители виждат, че икономическата им база драстично се влошава през последните години.

Освен масовото отглеждане на домашни птици, отглеждането на животни вече не е рентабилно, а традиционно печелившите култури като рапица, захарно цвекло и пшеница също вече не представляват надежден източник на доходи.

Загубата на квоти, сушата и сериозните ограничения в опциите за наторяване значително намаляват реколтата. Цената на млякото едва покрива разходите на фермерите, добавя още Мейз.

Освен това много земеделски производители са обезпокоени, че търговското споразумение с Южна Америка, което възнамерява да премахне митническите бариери за селскостопанските продукти, ще доведе до силна ценова конкуренция.

Германският министър на земеделието Джулия Клокнер, член на Християндемократическия съюз (ХДС), потвърди пред протестиращите, че иска да ангажира повече земеделските стопани в процеса на вземане на решения. Тя обяви, че ще се проведе среща с канцлера Ангела Меркел и 40 земеделски и екологични асоциации на 2 декември.

Предвижда се и създаването на форум за национален диалог, по време на който ще бъдат изслушани земеделските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още