IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50% от българите са против валутния съюз и еврото

Българите са сред най-големите оптимисти за бъдещето на ЕС, показва последното проучване на Евробарометър

20:47 | 19.12.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

50% от българите са против еврото и единния валутен съюз. Почти толкова посочват, че основните проблеми пред общността са свързани с имиграцията и тероризма, но и българите са едни от най-големите оптимисти в ЕС. Това показва последното проучване на Евробарометър.

От публикуваните данни е видно, че почти половината от нашите съграждани са посочили, че основните проблеми за ЕС са свързани именно с имиграцията и тероризма. Темата за сигурността и миграцията всъщност е водеща в повечето държави от ЕС.

Европейците посочват като основни проблеми на общността още и икономическата ситуация, публичните финанси и климатичните промени. 37% от шведите са посочили климатът като основно предизвикателство пред ЕС, поставяйки го дори и пред тероризма (27%), но основният проблем за Швеция е свързан с миграцията, показват още данните от проучването.

Миграцията е в основата на притесненията и на национално ниво, наред с проблемите на трудовия пазар и здравеопазването. На национално ниво проблем за българите са и разходите за живот и растящите цени.

От публикувания анализ е видно, че като цяло европейците са раздвоени в мненията си за текущото състояние на икономиката. 48% от анкетираните, като има увеличение от 6 пункта спрямо аналогично проучване през пролетта, казват, че състоянието е добро, но 49% обаче го описват като "лошо" и спадът спрямо пролетта е в рамките на 2 пункта.

Позитивни са нагласите за състоянието на националните икономики – отново 48% поставят добра оценка, което е най-високото ниво от 2007 година насам, тоест от началото на финансовата криза.

Подкрепа на еврото дават 61% от анкетираните, което е най-високото ниво от пролетта на 2009 година. Против валутния съюз са 33% от европейците, като броят им намалява незначително с 1 пр. пункт. В страните, които са част от еврозоната 74% от анкетираните дават своя глас „за“ еврото.

В страни като Словакия, Белгия, Германия, Испания, Естония и Ирландия подкрепата на единната европейска валута дават над 80% от гражданите.

В България обаче настроенията са различни – 39% от анкетираните са за валутен съюз и единна европейска валута, а 50% - против. Прави впечатление, че подкрепата за еврото расте със 7 пункта до 30% във Великобритания, която не участва във валутния съюз, а скоро ще излезе и извън ЕС.

В същото време България е една от страните с най-високото доверие в ЕС като цяло – 57% от анкетираните. На първо място е Литва (64%), а сред нас се нарежда Люксембург (56%).

Европейците са все по-големи оптимисти за бъдещето на ЕС – 57% имат позитивни нагласи. Един от най-сериозните ръстове записва Гърция – от 37% през пролетта до 60% в есенното проучване. Ръст има и във Великобритания – от 44% на 48% въпреки водените преговори за Brexit. Оптимизмът за бъдещето на ЕС е най-висок в Ирландия (80%), Люксембург (72%) и Малта (70%).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
b7028555
преди 6 години
vie maloumni li ste? smqnata ot lev kum evro e skup proces za durjavata, kakto posochvat drugi shte ima kratko uvelichenie na cenite v specifichni industrii. Govoril sum s mnogo hora za tova i vsichki si mislqt che ako sega neshto e 1 lv sled smqnata shte e 1 evro. Horata si mislqt che po tozi nachin pechelim zashtoto leva shte e raven na evroto, a ne kakto sega 1:2... Dori tezi koito predpolagat che vsichko shte e sushtoto prosto cenite shte sa na polovina ne obmislqt kolko skup e procesa na smenqne na valuta..Samo tova ni trqbva, oshte razhodi..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Покачване на цените няма да има, защото не сме 2003 г., дори ще има спад на някои цени ако вкараме еврото, но и пилешките глави и експертите са на ниво балкански чукчи и трудно събират 2+2. Но какво да ги мислим?! :) Да ядат дървото, като не щат - глас народен, глас божи! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
red6
преди 6 години
Баш пък 20-30%...Естествено, че ще има движение нагоре, но в никакъв случай няма да е толкова значимо. Освен това, ще се компенсира с последващо вдигане на заплатите. Естествено, второто ще стане далеч по-бавно, но ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Една от причините обикновените хора да бъдат против въвеждането на еврото е неминуемото покачване на цените. Това покачване няма да бъде обусловено от някакви обективни икономически фактори, а чисто и просто едрите търговци ще използват момента на смяната на валутната единица в чисто психологически аспект. При нова единица цените звучат по различен начин и тези едри търговци ще донастроят слуха на потребителите в желаната от тях посока - естествено нагоре. Навремето пребивавах в Австрия при смяната на шилингите с евро и бях свидетел на случващото се. Цените бяха вдигнати от порядъка на (20-30)%. Това става в Австрия, страна с невероятно развито гражданско общество - закони, асоциации на потребители и т.н. Защото там търговците са още по-едри. Обясненията бяха гарнирани с лексиката за акумулираната инфлация, но подкрепени с хипотези от областта на метафизиката. Можем да си представим какво ще се случи у нас - Калин Терзийски ще мине на шистов газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
alphaomega
преди 6 години
България няма да загуби абсолютно нищо от въвеждането на еврото. A за бизнеса това е добре дошло. Един разход по малко.Ще загубят само банките понеже няма да могат да дерат бизнеса и емигрантите със 100 пипса спред на EURBGN. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
Jay Gould
преди 6 години
:))) След толкова лобиране и пропаганда при това евтина от страна на българските банки против това да изпуснат по 650 милиона печалба годишно, ако случайно влезем в Еврозоната, не съм и очаквал тъпите ми сънародници с IQ колкото на черните и латиносите в САЩ да решат друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 24
majnata
преди 6 години
Само евро ни липсва да я втасаме съвсем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още