IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел - все още кралицата на Европа

Твърде рано е германският канцлер ветеран и най-дълго служещият лидер на ЕС да бъде отписвана от сметките

21:06 | 29.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сезонът на политически некролози за Ангела Меркел е открит. Но е твърде рано германският канцлер ветеран и най-дълго служещият лидер на ЕС да бъде отписвана от сметките, коментира редакторът Пол Тайлър за Politico.

Меркел вероятно ще се завърне през 2018 г. с ново правителство, отдадено на още европейска интеграция в партньорство с Еманюел Макрон. В крайна сметка обвързването с харизматичния млад френски президент изглежда е най-добрата стратегия за оцеляване на германския канцлер.

„Макрон може да е визионер, но Ангела Меркел е най-добрият мениджър на кризи в света“, казва германски индустриалец, добавяйки, че партньорството с френския центристки лидер ще даде на Меркел нови сили.

Тя все още е кралицата на Европа

Анализаторите побързаха да я отпишат. След слабо представяне на изборите и провал в сформирането на коалиция с либералните Свободни демократи и Зелените Der Spiegel и Wall Street Journal обявиха залеза на Меркел.

Други припомнят 10-годишното проклятие, което ограничава във времето управлението на успешните лидери на западните демокрации. Щом пътят на Маргарет Тачър, Тони Блеър, Филипе Гонзалес и Шарл дьо Гол свършва след десетилетие на власт, то със сигурност същата крайна дата ще извади Меркел от политиката днес.

Германците все още вярват на внимателния, компромисен лидерски стил на Меркел, който ѝ спечели успокоителния, макар и незавиден псевдоним Mutti (мама). Въпреки недоволството от посрещането на милион бежанци през 2015 г. германците не бързат да я сменят с някой пробивен 30-годишен, който обещава да я изкара в пенсия и да насочи страната остро вдясно като лидера на Свободните демократи Кристиан Линднер.

Обичащите консенсуса германците ценят стабилността, а федералната република има по-дълъг политически кръг от други, по-състезателни системи. Конрад Аденауер бе канцлер 14 години, Хелмут Кол – 16, а Меркел, която още е едва на 63 години, може да управлява колкото него, ако успее да сформира нова широка коалиция с лявоцентристките социалдемократи (SPD) или дори правителство на малцинството с тяхна подкрепа по ограничена политическа програма.

Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Браво Вики ... само дето си объркАла мястото ... за Бисери и вицове е супер ...: ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още