IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датска компания планира да изгради вятърна турбина с размерите на небостъргач

Съоръжението на MHI Vestas ще влезе в експлоатация през следващите 12 месеца

16:05 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Датската компания MHI Vestas Offshore Wind AS ще се присъедини към гигантите в индустрията за офшорни вятърни паркове, като планира да построи турбина с размерите на небостъргач, за да се конкурира по-ефективно с други играчи на пазара.

Производителят работи върху вятърната турбина от следващо поколение, като планира да я пусне в експлоатация в рамките на 12 месеца, като е много вероятно това да стане още тази година, заяви Филип Кавафян, изпълнителен директор на MHI Vestas в интервю за Bloomberg. 

Масивните турбини се използват при офшорните вятърни паркове, където няма пространствени ограничения и вятърът е по-постоянен. По-големите перки на турбината спомагат за увеличаване на ефективността и количеството електричество, което може да бъде произведено от един обект.

Решението на MHI Vestas е предшествано от плана на лидера на пазара Siemens Gamesa Renewable Energy SA, който обяви по-рано тази година, че ще продаде най-голямата вятърна турбина в света, с диаметър на ротора от 222 метра. Той е с два метра по-голям от предишния рекордьор – съоръжението на General Electric Co.

Въпреки че изпълнителният директор на MHI Vestas не посочва точно колко голяма ще бъде новата турбина на компанията, той заяви, че тя е предназначена да се конкурира в мащаб с най-големите машини на пазара. Турбината ще има значително увеличение на размера на ротора спрямо сегашната най-голяма турбина на компанията и значителен номинален капацитет, който може да бъде увеличен, изтъкна Кавафян.

„Единственото нещо, което мога да ви кажа днес, е, че предизвиква интереса на нашите клиенти“, сподели Кавафян.

Плаващо бъдеще

Плаващите вятърни паркове, които използват плаващи платформи за позициониране на турбините в по-дълбоки води, също влизат в плановете на MHI Vestas.

Компанията предостави три турбини за пилотен проект край бреговете на Португалия, една в процес на изграждане край бреговете на Шотландия и няколко в процес на разработване във Франция.

Кавафян очаква плаващите вятърни паркове да се увеличат до търговски размери между 2025 г. и 2030 г. и да станат значителна част от офшорния вятърен бизнес през следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още