IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри икономически данни подкрепиха европейските фондови борси

Цените на петрола достигнаха най-високите си нива от май 2015 г.

19:31 | 09.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха във вторник с повишения, след като инвеститорите приветстваха по-добрите от очакванията икономически данни.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 добави 0,43 на сто, като големите борси и почти всички сектори се озоваха на положителна територия, предаде CNBC.

Книжата на автомобилните компании бяха в подем по време на следобедната сесия, като секторът се повиши с 1,42%. Начело беше германският производител на гуми Continental, чиито акции поскъпнаха с над 5% след новини, че компанията може да бъде преструктурирана.

Секторът на суровините също се представи добре, като нарасна с 1,21%. Книжата на минната компания Anglo American записаха най-силен ръст в сектора.

Телекомуникационният сектор добави 0,58 на сто, подкрепен от корпоративни новини. Акциите на Altice поскъпнаха силно, след като бордът на компанията обяви планове да отдели американското подразделение от операциите в Европа. Телекомуникационната група се озова на върха на Stoxx 600, поскъпвайки с близо 11%.

На другия полюс бяха книжата на комуналните компании, които загубиха почти 1%.

Междувременно цените на петрола достигнаха най-високите си нива от май 2015 г. на фона на продължаващото ограничаване на добива на страните от ОПЕК и по-слабите от очакванията запаса от суров петрол в САЩ. Цената на европейския сорт Брент прекоси границата от 68 долара за барел.

В Германия индустриалното производство и износът се оказаха по-добри от прогнозите през ноемри, което се тълкува като признак за ускоряващ се ръст в най-голямата икономика в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още