IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Икономиката в еврозоната ще се ускори с по-бърз темп в краткосрочен план

Икономическото оживление налага необходимостта от ново натрупване на фискални буфери, пише в последния обзор на Европейската централна банка

15:48 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силната и всеобхватна инерция на растежа на икономиката в еврозоната ще се ускори в краткосрочен план с малко по-бърз темп от очаквания, прогнозират експертите на Европейската централна банка в последния ѝ обзор.

В бюлетина се припомня, че управителният съвет на банката след заседанието си на 8 март обяви, че се запазва необходимостта от достатъчно парично стимулиране, за да продължи да се засилва базисният инфлационен натиск и да се стимулира динамиката на общата инфлация в средносрочен план.

Перспективата за растежа затвърждава убеждението на ръководството на ЕЦБ, че инфлацията ще се доближи към целевото равнище – под 2% в средносрочен план. Измерителите на базисната инфлация обаче остават ниски и все още не дават убедителни признаци за устойчив възходящ тренд, пише в най-новия „Икономически бюлетин”, публикуван на интернет страницата на Българската народна банка.

Стимулите на паричната политика

Като има предвид обективните условия, управителният съвет ще продължи да наблюдава измененията в обменния курс и финансовите условия с оглед на възможните им последици за ценовата стабилност в средносрочен хоризонт, се посочва в икономическото издание.

Продължаващата парична подкрепа, необходима за трайното завръщане на инфлацията към равнища под 2%, но близо до тях, ще се осъществява посредством нетните покупки на активи, значителния обем придобити активи и предстоящите реинвестиции, както и чрез ориентира за лихвените проценти, съобщават от ЕЦБ.

Оценка на икономиката и финансите

Според експертите на банката през втората половина на 2017 г. световната икономика е нараснала с по-ускорен темп и е осигурила допълнителен стимул за износа от еврозоната, като очакванията са икономическата активност в световен мащаб да остане силна и занапред, макар че темпът на растеж постепенно ще се забави.

Прогнозата е нарастването на световната търговия да остане устойчиво в краткосрочен план, докато инфлацията ще се повишава бавно поради намаляването на свободните производствени мощности в световен мащаб.

В условията на продължаващия икономически подем доходността на държавните облигации в еврозоната се повишава от средата на декември 2017 г. Спредовете по корпоративните облигации обаче остават стабилни, а средните спредове между доходността на държавните облигации и лихвата по овърнайт индексирания суап донякъде намаляват като цяло. Цените на акциите се понижават в среда, отличаваща се със силни колебания, констатират в ЕЦБ.

На валутните пазари еврото поскъпва в номинално ефективно изражение. Икономическият подем в еврозоната продължава да е силен и широкообхватен по страни и сектори, като на тримесечна база реалният БВП расте с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Според анализаторите всеобхватният подем на световната икономика осигурява стимул за износа на еврозоната.

Тази оценка намери отражение и в макроикономическите прогнози за еврозоната от март 2018 г., които предвиждат годишен растеж на реалния БВП в еврозоната от 2,4% през 2018 г., 1,9% през 2019 г. и 1,7% през 2020 г.

В сравнение с макроикономическите прогнози на експертите от Евросистемата от декември 2017 г., очакването за растеж на БВП е ревизирано нагоре за 2018 г. и остава без промяна за периода след това.

Рисковете относно перспективата за растежа се оценяват като балансирани, като от една страна, основната циклична инерция може да доведе до по-силен растеж в краткосрочен план, а от друга – рисковете за по-нисък растеж продължават да се свързват предимно с глобални фактори, произтичащи от засилващия се протекционизъм и тенденциите на валутните пазари и пазарите на други финансови инструменти.

Последна актуализация: 17:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още