Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ определи задължителните интервенционни курсове за българския лев

Определени са и интервенционните курсове за хърватската куна

ЕЦБ определи задължителните интервенционни курсове за българския лев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската централна банка (ЕЦБ) е определила задължителните интервенционни курсове за българския лев и хърватската куна, след като двете страни бяха допуснати до валутния механизъм ERM II, известен като „чакалнята“ за еврозоната, съобщават от ЕЦБ.

Интервенционните курсове влизат в сила от днес, 13 юли 2020 г.

ЕЦБ посочва, че най-ниският обменен курс на лева може да е 1,66246 лева за 1 евро, а най-високият - 2,24920. В момента левът е фиксиран на ниво от 1,95583 лева за 1 евро.

Още по темата
Задължителните ставки за интервенция са договорени по общо съгласие между ЕЦБ и Българската народна банка (БНБ) и Хърватската народна банка в съответствие с член 1.2 от Споразумението от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и националните централни банки на държавите членки на ЕС извън еврозоната. То определя оперативните процедури за механизъм на обменния курс на третия етап от Икономическия и валутен съюз.

Централните курсове в евро и ставките за задължителна интервенция за датската крона остават непроменени, допълват от ЕЦБ.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
1
 
3
 
24
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е, да ни е честит края на валутния борд. От сега нататък какъв ще е курсът зависи само от нас. Парламентът задължи БНБ да поддържа сегашниякурс до влизането, но дали реално тя щеможе да се справи с това завис как вървят делата в страната. Като гледам как вървят делата БНБ няма голям шанс. Още оедно предположение (спекулация) защо някои толкова много искат сега власта. Ами по стар обичай ще сринат валутата до горната граница, а може и отвъд и ще се оправдаят с управлението на ГЕРБ. Много са гледни горките. Без да симпатизирам на ГЕРБ, аз бих заложил на тях сега, защото ако допуснат сриването на лева с тях е свършено като политическа сила. Сега те са в позицията със зъби и нокти да бранят сегашния курс до края.
3
 
2
 
23
deaf до: Shadow1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Дания от 20 години е кандидат за евро-зоната,но не я пускат.
1
 
6
 
22
преди 1 година
Няма профилна снимка
Поздравления към Investor и автора на статията, че не се изкушиха да напишат подвеждащо и целящо интриги заглавие от сорта "ЕЦБ определи курс лев/евро 2.24/1". Ето, не само критикувам, като видя нещо хубаво го казвам.
2
 
4
 
21
фиг.1 до: deaf
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е, щом го пише в интернет, значи сигурно е вярно. Особено ако си го прочел в коментарите на разни тролове и неграмотници. Те са най-надеждният източник на информация, нъл тъй? Откъде иначе щяхме да знаем, че светът се управлява от рептилии? А ти вместо да ми отвръщаш, бегом марш към чейнджа да купуваш евра, докато курсът още не се е вдигнал.
3
 
4
 
20
deaf до: фиг.1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това е факт и го пише навсякъде в нета - че България прие изменение на закона на БНБ,с който курсът лев/евро в бъдеше подлежи на ПРЕГОВАРЯНЕ с другите страни членки на евро-зоната. Повече няма да ти отвръщам ако не признаваш ФАКТИТЕ.

Още от Европа
Siemens отделя бизнеса си с големите двигатели