IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предприема съдебни действия срещу Унгария заради анти-ЛГБТ законодателството

Това е поредната разправия между Брюксел и правителството на премиера Виктор Орбан

14:42 | 23.06.21 г. 2
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) ще започне съдебно производство срещу Унгария заради спорния закон, който ограничава ЛГБТ* съдържанието, предава Bloomberg.

Това е поредната разправия между Брюксел и правителството на премиера Виктор Орбан, отбелязва агенцията.

"Унгарският законопроект е срам", коментира председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред репортери в Брюксел в сряда. „Ще използвам всички правомощия на Комисията, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани, независимо кой сте и къде живеете“, посочва тя.

Унгарският парламент одобри миналата седмица законодателство, забраняващо съдържание за деца, което може да се счита за „насърчаващо хомосексуалността“.

Законът, който съчетава хомосексуалността с педофилията, се основава на предишното законодателство, прието в Унгария миналата година, включително въвеждането на ефективна забрана за осиновяване от партньори от един и същи пол и вписването в конституцията, че бракът е възможен само между мъж и жена.

Законодателството предизвика яростна реакция в Брюксел и в западноевропейските столици. Във вторник 13 правителства на ЕС издадоха съвместна декларация, в която го осъдиха, тъй като „представлява явна форма на дискриминация, основана на сексуална ориентация, полова идентичност и изразяване“.

Докато очакваните действия от Европейската комисия в сряда са само началото на дългосрочни съдебни производства, които няма да имат непосредствено въздействие върху Унгария, ходът добавя към признаците, че ЕК ще заеме твърда позиция, когато преценява дали предполагаемото произхождане на Унгария и Полша към авторитаризъм представлява риск за еврофондовете.

По-късно тази година изпълнителният орган на ЕС може да предложи замразяване на плащанията от съвместно финансираната програма за стимулиране на блока и общия бюджет към двете страни, управлявани от твърдо десни популистки партии. Предложението, което ще се нуждае от подкрепата на мнозинство от европейски правителства, може да означава, че милиарди евро в еврофондове могат да бъдат задържани поради липсата на демократичен контрол и баланс, за да се гарантира, че няма да бъдат присвоени.

*ЛГБТ е акроним от първите букви на думите лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
EK > сбиштина чиффути, "свободни" зидари и геюви! Фактология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
принципно съм против Орбан... но за тоя законопроект съм твърдо За!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още