IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното разплащане набира популярност в царството на кеша Германия

Плащанията в брой за първи път паднаха под 50% от обема на трансакциите в страната

21:15 | 15.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Все повече хора в Германия се насочват към електронни средства за разплащане, отнемайки от позициите на парите в брой. Това показва проучване на Бундесбанк, цитирано от агенция Ройтерс.

Германската централна банка е един от основните защитници на кеша на фона на увеличаващия се брой потребители в световен мащаб, които се насочват към електронните алтернативи като дебитни карти и продължаващия дебат за идеята да бъдат издавани дигитални пари под опеката на централните банки.

В унисон с това проучване сред 2000 души, проведено от Бундесбанк, е показало, че картите набират все по-голяма популярност в страната, въпреки че парите в брой остават най-предпочитани.

Кешът представлява 47,6% от обема на трансакциите в Германия през миналата година, което е намаление в сравнение с 53,2% три години по-рано и за първи път от 2008 г. насам е по-малко от половината, е показало изследването. 

Картите на свой ред успяват да завоюват пазарен дял от 39,4% за миналата година – покачване от шест процента в сравнение с 2014 г., когато той е бил 33,4%. Това е и отражение на световната тенденция в сектора, която запазва постоянно присъствие в редица страни, сред които Швеция и Великобритания.

Плащанията по интернет също бележат ръст, но все още отговарят за едва 3,7% от общия обем плащания.

Германците и австрийците са най-големите любители на пари в брой в страните от богатото ядро на еврозоната, показа скорошно проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това предпочитание се свързва с тревогите за сигурността на личните данни, както и с дълбоко вкоренената несигурност спрямо държавата, която според някои датира още от времето на нацизма и комунистическата Източна Германия.

Проучването на Бундесбанк е установило, че според германците кешът е полезен за това децата да бъдат научени да боравят с пари, както и за по-добрия контрол върху личните финанси.

Голяма част от хората също така смятат, че отказът от банкноти и монети ще бъде проблем за част от населението, като по-възрастните хора например, като само според една трета това е начин за ефективна борба срещу укриването на данъци и прането на пари. Опитът на германското правителство да сложи горен праг от 5000 евро за плащанията кеш беше посрещнат с ожесточена съпротива преди две години, включително и от самата централна банка в страната.

Горе-долу по същото време Бундесбанк поведе и самотна битка срещу решението на ЕЦБ да пенсионира банкнотата от 500 евро – най-високият й номинал, заради подозрения, че се използва от престъпници. Членът на Управителния съвет на банката Карл-Лудвиг Тийле изрази надежда, че тя ще се завърне в обращение при представянето на новата серия европейски банкноти.

В същото изказване от днес гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман заяви, че премахването на кеша и заместването му с дигитална валута би било „погрешният отговор“ на предизвикателствата пред централните банки във времена на ниска инфлация.

„Да се отървем от кеша би било грешка, напълно непропорционален отговор на промените в политиката с лихви под нулата“, каза той и допълни, че същото важи „за въвеждането на дигитални пари от централните банки с цел изместване на кеша и всеобхватно налагане на отрицателни лихви“.

Вайдман допълни също, че от централните банки зависи да насърчават по-ефективни разплащателни, които ще намалят апетита за частни дигитални валути като биткойна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още