Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа възложи своята енергийна сигурност на Путин и сега плаща цената

Изглеждаше добра идея "Газпром" да управлява газохранилищата в Европа и да поема финансовите рискове от тази операция

Европа възложи своята енергийна сигурност на Путин и сега плаща цената

Снимка: Bloomberg LP

Европа възложи своята енергийна сигурност на руския президент Владимир Путин и сега плаща цената за това, пише в коментар Bloomberg. Ако има поука от енергийната криза през последните месеци за европейските регулатори, то тя ще бъде относно начина, по който се съхранява газът, допълва още агенцията.

Изглеждаше добра идея да се даде възможност на "Газпром" да управлява газохранилищата в Европа, в близост до клиентите си. 

Още по темата

В крайна сметка компанията е основен и до голяма степен надежден доставчик в Европа от 60-те години на миналия век. Руският природен газ осигурява отоплението и производството на електроенергия през зимата в Европа дори и при споровете по време на Студената война или в годините след разпада на СССР.

В последните години потоците на природен газ от Русия към Европа не са изцяло прекъсвани нито от проблемите с добива на газ, нито от новия клиент на "Газпром" - Китай, нито дори от плановете за смяна на маршрутите и заобикалянето на Украйна, Полша и Балтийските републики.

С продажбата на газохранилища на "Газпром" европейците дълго време имаха комфорта за достъп на големи количества газ, а газопреносните компании дори не си правеха труда да купуват предварително газ, който им беше необходим за покриване на пикове - финансовите рискове се падаха на "Газпром".

Системата работеше добре - газохранилищата се пълнеха преди да настъпи студа в Европа. Но тази зима ситуацията е различна - "Газпром", която контролира почти 1/4 от газохранилищата в Германия, не напълни съоръженията.

За европейските потребители фактът, че няма достатъчно газ в газохранилищата, е по-съществен от това кой стои зад тях. Дефицитът доведе до рекордни цени на природния газ в края на годината, а Русия изведнъж се оказа доставчик, на когото не може да се разчита.

Източник: Bloomberg

Европа трябва да проумее, че ако оставя важните си газохранилища в ръцете на компании, чиито основни търговски партньори се ръководят от чужди правителства, това не винаги свършва добре, пише още Bloomberg. Затова са нужни конкретни стъпки, които да гарантират, че ситуацията от тази зима няма да се повтори.

За да бъдат резервите от природен газ адекватни, газохранилищата просто трябва да бъдат напълнени. Операторите на тези съоръжения трябва да имат задължения да го направят преди зимата и ако се провалят - да следват санкции. В противен случай Европа ще остане заложник на политическите игри на най-големия си доставчик, а температурите през зимата не винаги ще бъде на наша страна, допълва още агенцията.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (31)

   1| 2| 3| 4    
3
 
5
 
31
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"ЕС възложи енергийната сигурност на ФАЩ и пазарните им цени на енергия и ся плаща по 2х за газ"Ний им ядем пупарата с американскити Марици.Блумбърг е наркуманска протурска СМРАД изкендзала са в върху Инвестурчиту.
3
 
4
 
30
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
30% от енергията зимами от Русия. Другити 70% ко ши кайти? Ей ся ФАЩ идат с газ за 2х долара.Протурска наркуманска статия.Вий американски или турски сайт сти?
0
 
6
 
29
aldy до: redcretin
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Дали си red, не знам, ама че си cretin се вижда и без лупа.
2
 
4
 
28
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"...Европа възложи своята енергийна сигурност на Путин и сега плаща цената..." Дърта, опашата евроgейска лъжня! Енергийна сигурност не се възлага със забрани на енергийни проекти, промени на законите със задна дата и поставяне на условия откъде да бъде доставен газът. Отказът от дългосрочни договори е като да разчиташ на вятъра и луната, за да се стоплиш, когато е най-студено. Вятърничави умове, вятърничави резултати. И виновните са някъде отвън. Щото ТИЯ не могат да носят отговорност за постъпките си.
2
 
7
 
27
преди 3 месеца
Ако Европа беше възложила енергийната си сигурност ДЪЛГОСРОЧНО на Путин, сега нямаше да ревем и да гасим лапите след себе си.

Още от Европа
Ускоряването на британската инфлация оцвети в червено борсовите индекси в Европа